U vrcholového freedivera Michala Rišiana nerozhoduje o úspěchu pouze kapacita plic

1. srpen 2013

Naši čtvrteční hosté byli v tomto směru zcela výjimeční, protože pod vodou vydrží hodně dlouho.

Věnují se totiž freedivingu neboli nádechovému potápění. Dá se provozovat buď v bazénu nebo na otevřeném moři. V jakých kategoriích se soutěží a co obnáší trénink? Může se freediverem stát kdokoliv nebo musejí mít jedinci speciální vlohy? Čím to, že si Češi jako suchozemci vozí ze světových soutěží tolik medailí?


O tom všem si moderátorka Eva Kvasničková povídala s dvěma českými freedivery, kteří nás reprezentovali na posledním mistrovství světa v Bělehradě.
Do studia přišla Gabriela Grézlová, bronzová medailistka a držitelka nového českého národního rekordu za výkon 6 minut a 54 vteřin v disciplíně statická apnoe. Spolu s ní přišel i Michal Rišian, který uplaval na jeden nádech 194 metrů a skončil na 4. místě.

Raketové zlepšení

Musí mít člověk k nádechovému potápění nějaké vyložené fyzické dispozice? „Vyzkoušet to může opravdu každý, kdo nemá kardiovaskulární problémy. Je to pak pouze o člověku, jestli bude brát potápění jako koníček nebo se rozhodne prosazovat své sportovní ambice.“ Gabriela Grézlová má v tomto směru rozhodně jasno. Podle jejích slov je v tomto sportu progrese opravdu raketová a za jediný seminář může téměř každý začátečník lehce přesáhnout hranici neuvěřitelných tří minut pod vodní hladinou. A to na jedno nadechnutí!

Kapacita plic nehraje roli

Největším problémem, při hlubinném potápění, je prý změna tlaku a zaléhání uší. Člověk je ale tvořen převážně z vody a voda není stlačitelná, takže je to prý vše pouze otázka tréninku a připravení tělesných dutin: „Trénink se např. skládá ze cvičení, které vedou ke zvětšování plicní kapacity. Na druhou stranu, je to z větší šásti jenom o technice a kapacita plic není zcela klíčová.“ Michal Rišian prý dokonce před zmíněným mistrovstvím světa trénoval pouze třikrát týdně, přesto se dovedl velmi dobře umístit a obsadit přední místa.

Více v přiloženém audizáznamu...

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.