Irena Dousková: Hrdý Budžes mě učinil známou, ale známější je Helenka Součková

16. září 2013

Její román má velký úspěch i jako audiokniha nebo divadelní představení s Bárou Hrzánovou. Poslední pokračování, které nahlíží do života Helenky Součkové už jako dospělé vdané ženy, se jmenuje Darda a kromě literární má i divadelní podobu.

"Hrdý Budžes mě učinil známou. Ale pořád si myslím, že známější je Helenka, ne já. Já napsala i tu inscenaci, kterou jsem dělala přímo pro Báru Hrzánovou," svěřuje se spisovatelka v rozhovoru na Dvojce.

"Tím ale má spolupráce na představení skončila. Viděla jsem až poslední generálku před premiérou. A obrovsky jsem si odfoukla. Člověk tam přichází s obrovskou trémou. Bára byla vždy úžasná a dopadlo to velmi dobře. Ocenění a tolik repríz nikdo z nás nečekal."

Helenka jsem trochu já

02564480.jpeg

"Ona Helenka je už tak trochu já," prozrazuje v následném telefonickém rozhovoru i samotná Bára Hrzánová. "S Helenkou mám také spojenu Ostravu, která je fenoménem tohoto představení."

"Ještě před udělením Thálie jsem ale z Ostravy a Ostravska dostala množství negativních dopisů. Prvního představení po Thálii v Ostravě jsem se docela bála. To se ale proměnilo v rockový koncert." Hrdý Budžes dostal cenu Thálie v roce 2003, žije s Bárou Hrzánovou už 11 let a představení mělo už 560 repríz.

Anonymy chodí stále

Co na anonymy říká autorka románu? "Ty ošklivé dopisy začaly chodit jako reakce na rasový podtext. Asi si to hodně lidí ztotožnilo se mnou. Helenka Součková má židovské předky, i v knize má židovského tatínka," vysvětluje Dousková.

"Dokonce na nás s Bárou více lidí podalo trestní oznámení, které dopadlo dobře. Anonymy chodily a chodí i na mou adresu. Většinou tedy už jde o e-maily. Já to beru jako daň za tu neuvěřitelnou věc, že nějaký text zasáhne lidi, a to v dobrém i zlém."

Jak vzniká kniha Ireny Douskové?

Irena Dousková

Kde spisovatelka bere inspiraci? Má nějaký limit, kolik stránek musí každý den napsat? "Nemám limit a 15-20 stránek za den jsem snad nikdy nenapsala," říká Irena Dousková.

"Myslím, že inspiraci člověk sbírá všude a ze všeho, co se za den stane a podvědomě asi sbírám náměty i v tramvajích nebo vlacích, ale to je nevědomky. Když mám nějakou knihu rozepsanou, už s sebou nosím notýsek. Když si totiž nějaký nápad nezapíšu nebo když je to večer a jsem líná vstát a psát, tak na to pak zapomenu. Děje se toho během dne docela dost, ale pořád se snažím si to hlavně pamatovat."

Hrdý Budžes ale nebyla úplně první knížka Ireny Douskové. Prvotinou byly básničky vydané v roce 1992 a nazvané Pražský zázrak, které vydala spolu s dalšími kolegy. "Byli jsme z toho všichni hodně nadšeni. A s odstupem 4-5 let následovala první próza Goldštajn píše dceři, což je román v dopisech."

autor: lup
Spustit audio