Podle Ivany Vostárkové vypovídá lidský hlas o člověku úplně vše

17. září 2013

Hlas je projevem naší osobnosti. Jak jej ale ovládat? Jak mluvit na veřejnosti?

Jak překonat nesmělost, mluvit přesvědčivě a přirozeně? A jak správně dýchat? O tom všem jsme hovořili v úterý po 11. hodině s vysokoškolskou pedagožkou a hlasovou terapeutkou Ivanou Vostárkovou.
Hostitelkou byla Marie Retková.

Hlas vypovídá o člověku prý úplně vše. Lidský projev totiž není spojen s naší kalkulací, tedy tím, čím bychom chtěli být, ale tím, kým opravdu jsme. Hlas prý ovlivňuje nejen vrozená anatomická výbava, ale druhou věcí je to, jak na tento přirozený „nástroj“ dovedeme hrát: „Propojení hlasu s psychikou je velmi úzké. Na světě totiž nejsou dva zcela stejné hlasy a právě to je opravdu zajímavé. Já se snažím všem studentům vysvětlit, že všechno potřebné již máme, pouze musíme zkoumat své vlastní nitro, abychom případně opravili drobné nedostatky.“ Motto terapeutky Ivany Vostárkové zní: „Lhát můžeme perfektně řečí, ovšem nikoliv hlasem.“

Akusticko fonační reflex je nám vštípen od narození. V praxi to znamená, že to, co se nám dostává do uší, máme tendence vkládat i do našich hlasivek: „Právě proto dítě, které se dostane do prostředí, kde se na něj soustavně mluví hlasem s vrozenou poruchou, s největší pravděpodobností tuto poruch převezme.“ Např. napodobování hlasu je prý úzce spojeno s muzikalitou. Talentovaní imitátoři totiž dovedou rozeznávat drobné fonetické odchylky a ty pak do svého přednesu zařadit.

Ústa, zuby, jazyk

Ivana Vostárková, hlasová terapeutka, pedagožka a hlasový kouč, je absolventkou pražské DAMU, kde také od roku 1995 vyučuje. Kromě přípravy hlasových profesionálů - herců, zpěváků,moderátorů, mluvčích, pedagogů apod.- se věnuje i práci terapeutické - práci s nevidomými, s osobami se sluchovými, hlasovými i jinými handicapy, ale i s dalšími lidmi rozmanitých profesí.
Formou individuální práce i společných seminářů pomáhá odkrývat přirozené schopnosti a možnosti našeho hlasu, jeho neopakovatelnost a jedinečnost. Uvědoměním si svého těla jako moudrého nástroje docházíme k vědomí si sama sebe a tím odstraňujeme zábrany, které omezují naše komunikační možnosti.
zdroj: ofic. stránky

Spustit audio