Jana Havrdová: "Češi se přestávají hýbat, a to je velký problém"

20. září 2013

Projekt „Česko se hýbe“ vznikl z jednoduché, leč pravdivé myšlenky. Češi se málo hýbou, obezita a zdravotní problémy s ní související jsou na vzestupu a je nejvyšší čas s tím něco udělat.

Každý třetí Čech se potýká s nadváhu a každý pátý trpí obezitou. Česko se hýbe jsou tři dny otevřených dveří 238 fitness center po celé ČR, které zájemcům představují své programy. Právě u zrodu této myšlenky stála J. Havrdová a jedná se již o třetí ročník celorepublikové události: „Každý z nás, když si sáhne do svého svědomí ví, jak se cítí. Mnohdy ani nejde o nějaké to kilo na víc, ale o pocit, který ze sebe máme.“ Bližší informace o celé události nalezneme na adrese www.ceskosehybe.cz.

Když se řekne fitness, lidé si často představí prostory plné mladých, krásných lidí, kteří trénují svá těla. Možná právě tato představa mnohé zájemce předem odrazuje, ovšem J. Havrdová uvedla vše na pravou míru: „Fitness je dnes široký pojem všech pohybových aktivit a bylo by chybou, do této kategorie zahrnovat pouze typické posilovny. Napříč styly se můžeme hýbat při moderních tancích, bojových uměních nebo navštívit centra, kde se věnují pouze ženám.“ To, že statisticky masově lenivíme, totiž považuje prezidentka Českého svazu aerobiku, fitness za velký problém.

Jana Havrdová
Prezidentka a manažerka reprezentace Českého svazu aerobiku. Aerobiku a dalším fitness stylům se věnuje již více než 20 let a má za sebou mnoho úspěchů (v letech 2002 a 2003 získala titul Mistryně světa ve fitness step). Sama stále vede lekce pro širokou veřejnost, školí nové instruktory a organizuje akce v oblasti fitness. Od roku 2009 je v čele komise vzdělávání FISAF International, mezinárodní organizace zastřešující více než 30 zemí světa. V roce 1999 promovala na právnické fakultě UK v Praze, ale v praxi se právu nevěnuje. Je vdaná, má dva syny Bertíka (1999) a Josífka (2007), kterým věnuje veškerý volný čas. Spolu rádi sportují, v létě na kole nebo kolečkových bruslích, v zimě na lyžích. Jana má ráda módu, knížky, ve společnosti nejbližších přátel ráda vaří a ochutnává dobré víno.
zdroj: ČT

Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.