Pojďme vzpomínat na Felixe Holzmanna s Davidem Šírem!

27. září 2013

V pátek dopoledne jsme se setkali s hercem, moderátorem a telentovaným režisérem Davidem Šírem.

Pozval nás na interaktivní divadelní představení „Včera, dnes a zítra“, které nabízí to nejlepší z celoživotního díla Felixe Holzmanna a také na nové představení 12. října v Semaforu, které bude sestavené z úplně nových, neznámých a hlavně neokoukaných scének, které nikdo nikdy neslyšel ani neviděl.

Dva muži to nemají snadné

Pro dva mužské protagonisty není zcela jednoduché znovu vytvořit legendární představení jako Včera, dnes a zítra. Důvod je prostý, na scéně se totiž výhradně objevují pouze oni, což neodpovídá původnímu konceptu F. Holzmanna. D. Šír ztvárňuje všechny role legendárního baviče a bravurně jeho výkonu sekunduje Miroslav Reil: „Já si partnera vybral na castingu a i po letech musím říct, že je naprosto úžasný. Nemůže sice plně nahradit např. herečku Ivu Janžurovou nebo konferenciéra Františka Budína, ale snažíme se vždy držet odkazu F. Holzmanna. I když vše musíme dělat pochopitelně trochu po svém.“ Přestože rodina F. Holzmanna měla původně obavy, výsledek nakonec prý dopadl k jejich spokojenosti.

Doposud nepublikované texty

Nové představní je ovšem o něčem zcela jiném. Zakládá se totiž na nepublikovaných textech, které se díky pozůstalým podařilo získat. Jsou nové scénky stejně vtipné? „Já doufám, že ano. Při prvním představení jsme si moli být jistí, že když se nám podaří vytvořit důstojnou reprodukci původního díla, budeme mít úspěch. Teď je situace zcela rozdílná. Vše si režíruji sám, dokonce i plakáty si vylepuji, protože nemáme velkou produkci.“ Domovskou scénou D. Šíra je divadlo Semafor a není se čemu divit. Aktuálně ho totiž můžeme spatřit i v několika dalších hrách Jiřího Suchého.

Více v přiloženém audio záznamu…

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.