Podle Ivana Havla by získání šestého smyslu znamenalo vstup do nového světa

7. říjen 2013

Pondělní magazín nabídl schůzku s šéfredaktorem časopisu Vesmír, který ví, jak kybernetika ovlivňuje náš život. Prozradil nám to vědec a matematik Ivan M. Havel.

Zavzpomínal také na svého bratra Václava i na další členy rodiny. Moderátorku Danielu Brůhovou dokonce zajímalo, o čem se píše v jeho knize, kdo napsal Dopisy od Olgy i to, jestli rád farmaří.

Svět kolem nás

Byli bychom stále lidmi, kdybychom měli šestý smysl? Podle Ivana Havla je totiž pouze náhoda, že používáme 5 smyslů a zajímavou otázkou zůstává, co by se stalo v případě, kdyby se posunulo vnímání světa kolem nás např. do jiného frekvenčního spektra: „V přírodě je běžné, že určití živočichové vnímají své okolí díky změnám magnetického pole nebo chemického prostředí. Příkladem jsou zejména ryby.“ Ivan Havel popsal omezenost všech lidských smyslů, které dovedou pracovat vždy pouze v předem definovaných hodnotách. Pokud by se tyto hodnoty změnily, žili bychom v úplně jiném světě. Viděli věci jinak a pravděpodobně i jinak vypadali.

Dopisy od Olgy

Šéfredaktor časopisu Vesmír a bratr bývalého prezidenta Václava Havla vydal v nedávné době velmi zajímavou publikaci s názvem Dopisy od Olgy. Kniha má trochu mystifikační charakter, protože se nejedná o dopisy Olgy Havlové, ale Ivana Havla svému bratrovi do vězení: „On ten název má jistou logiku. Já jsem měl totiž právo mu psát, takže jsem vyzval své přátele, abych měl dostatek materiálů a on ve vězení intelektuálně nestrádal. Někdy v dopisech byly opsány celé statě a příliš se nehodilo, abych byl autorem já. Proto jsem texty označoval jako dopisy od Olgy, tedy z okolí jeho manželky.“

Václav Havel

Sourozenci Havlovi

Mladší bratři bývají v rodinách spíše terorizováni. Jak to tedy probíhalo u Havlů? „Já jsem měl poměrně velkou volnost. Mám spíše pocit, že naše matka toužila, abychom byli oba vzdělaní a záměrně povolovala mou účast u sezení s příteli staršího bratra, kde se rozebírala různá filozofická témata.“ Zajímavostí je, že V. Havel byl prý jednu chvíli hluboce nadšen chemií. Vystudoval dokonce obor chemický laborant, ovšem nakonec z této vášně sešlo a zvítězila u něj dramatická tvorba, kde si prý nemusel tolik ověřovat fakta.

Více si poslechněte v přiloženém záznamu rozhovoru…

autor: Daniela Brůhová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.