Robert Mikoláš: „Byl jsem rád, když jsem ze Sýrie odjížděl“

11. říjen 2013

V pátečním vydání magazínu jsme se tentokrát setkali se zahraničním zpravodajem Českého rozhlasu Robertem Mikolášem.

Reportáže přinášel posluchačům z Číny, jihovýchodní a východní Asie a nedávno se vrátil ze Sýrie, kde na vlastní oči sledoval probíhající občanskou válku.

Povoláním dobrodruh

Nechává se posílat na samá nebezpečná místa, dobrodružství má tedy v krvi. V nedávné době navštívil Sýrii, a to v období, kdy se zvažovala vojenská intervence západu a bombardování země po chemickém útoku. Jak cesta do takovéto oblasti vlastně probíhá? „Je rychlá. Jde pochopitelně z velké části o byrokracii, ale pokud máte vše dobře připravené a platné vízum, není to problém.“ Jestliže chcete do Damašku, musíte podle slov reportéra po zemi. Jediná myslitelná spojnice mezi hlavním městem Sýrie a okolním světem vede ze sousední libanonské metropole Bejrút.

Přechod hranic

R. Mikoláš upřesnil, že na syrských hranicích prý kontrolují kompletní seznam toho, co člověk přiváží do země. Ten se předem zasílá ke schválení místním složkám: „Na seznamu jsem neměl např. satelitní telefon, který mi okamžitě zbavili. Naštěstí, při návratu mi ho vrátili zpět bez jakýchkoliv problémů.“ Při zpáteční cestě prý opět kontrolují, jestli má člověk vše, co původně vezl sebou. Reportér posluchačům popsal komplikovanou situaci v zemi. Způsoby sebevražedných atentátníků, kteří se běžně v ranních hodinách na frekventovaných ulicích odpalují a zabíjejí civilisty. Svůj pobyt zhodnotil tím, že byl pochopitelně rád, když ze země odcestoval.

Robert Mikoláš, bývalý zpravodaj ČRo pro Čínu a jihovýchodní Asii

Přát bychom měli míru

Přestože vnímáme zpravodajství, máme jistý omezený a skreslený přehled. Komu tedy v syrském konfliktu přát vítězství? „Přát bychom měli především míru. Pokud bych to měl ovšem hodnotit objektivně, svět v případě Sýrie tragicky zaspal ještě v době, kdy byla šance na pozitivní a mírovou změnu.“ V současné době prý stojí proti prezidentu Bašáru Asadovi přibližně 100 000 bojovníků, kteří jsou z poloviny tvořeni teroristy a fanatickými extrémisty. Přestože celý svět doufá, že se prezidentským jednotkám podaří nastolit pořádek, není to bohužel příliš pravděpodobně.

Více si poslechněte v záznamu rozhovoru na začátku článku…

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.