Vladimíra Strnadelová: "Základem stravy by měly být obiloviny, ale ne pečivo"
S lékařkou Vladimírou Strnadelovou jsme se v pátek podívali na lidské tělo pohledem celostní medicíny. Ptala se moderátorka Stáňa Lekešová.
Zajímalo nás, které potraviny pozitivně i negativně ovlivňují fungování našeho organizmu a jak posilovat imunitní systém v nadcházejícím zimním období.
Jak se připravit
Pomalu se chystáme na zimu. „Tak jako se snížením teploty měníme šatník, tak bychom měli přizpůsobit i stravu, která by nám měla dodávat více tepla. To znamená, že bychom měli snížit příjem syrového ovoce a zeleniny. Měli bychom více vařit či dusit. Tady je ale problém. Lidé se takto stravují po celý rok. Když budeme v zimě pít syrové šťávy, budeme se ochlazovat a tím budeme i náchylnější k nemocem.“ To, že občas onemocníme, by pro nás nemělo být alarmujícím signálem. „Problém není v tom, že jsme jednou, dvakrát do roka nemocní. Horší jsou vleklé chronické nemoci a alergie.“
Stravovací návyky
Základním orgánem imunity je tenké střevo. „Charakteru trávení bychom měli přizpůsobit i stravu. Když si koupíte auto, také musíte vědět, jestli do něj máte nalít benzín či naftu. Často ale zapomínáme na to, že trávení začíná už v ústech, takže bychom měli stravu dobře rozmělnit. Nikdy bychom neměli polykat kousky.“
Vařit, vařit a vařit
Podle Vladimíry Strnadelové konzumujeme více pečiva, než je zdravé. To se týká i celozrnného pečiva, které nám je často doporučované. „Většinou se jedná o bílou mouku a barviva. Základem stravy by měly být obiloviny, jako jsou např. jáhly. Nikoli však pečivo. Měli bychom se obiloviny naučit vařit, i když základním problémem v dnešní době je, že bychom museli stát stále u sporáku. Ale to bychom skutečně měli.“
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.