Vinaři Juraj Flamik a Marek Špalek nás pozvali na sklenku bílého

11. listopad 2013

Vinná réva patří k nejstarším plodinám pěstovaným člověkem. Velkým propagátorem pěstování a výroby vína u nás prý byl Jan Lucemburský.

Kdy jindy než na sv. Martina povídat o víně, které prý dokáže ochránit organismus před projevy stárnutí.
Do vinohradů a chladivých sklepů na Moravě i v Čechách vás pozval vinař Marek Špalek a Juraj Flamik, který je hybatelem projektu cyklistických vinařských stezek. Hovořilo se o historii i současnosti pěstování vína u nás a moderátorka Daniela Brůhová se zajímala i o to, co je pravdy na rčení, že ve víně je pravda.

Na kole až na sousední Slovensko

Juraj Flamik projel všechny vinice v Čechách i na Moravě a je hybatelem velmi zajímavého projektu. Cyklistický průvodce s názvem Moravské vinařské stezky zahrnuje nejen vinařské oblasti u nás, ale prý v něm nalezneme i kousek Rakouska: „Je to první, historický průvodce svého druhu tady. My jsme ovšem vycestovali i za hranice, a to nejen do Rakouska, ale v nedávně době jsme otevřeli např. novou stezku na sousedním Slovensku.“ Zajímavou výpravu na kole prý můžeme podniknout do oblasti Skalice. Ta je prý proslulá Skalickým rubínem, krásným červeným Cuvée.

Juraj Flamik

Müller Thurgau živě

V těchto dnech nás čeká ochutnávka letošní odrůdy svatomartinských vín. Je to prý velmi lehké víno, které bývá svěžejší, a to právě díky časnému sběru. V rámci živého vysílání, přesně v 11 hodin a 11 minut, otevřel Martin Špalek letošní první svatomartinské. A to přímo ve studiu Dvojky! Konkrétně se jdnalo o bílou odrůdu Müller Thurgau. Proč právě tato volba? „Je to druh, který lze sklízet brzy tak, abychom vše stihli. A osobně preferuji spíše bílé víno.“ Prozradil M. Špalek. Právě bílé ovšem upřednostňují prý oba naši hosté.

Marek Špalek

Více si poslechněte v záznamu rozhovoru na začátku článku…

autor: Daniela Brůhová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.