Trpíte prokrastinací? Netrapte se. Odkládání úkolů je důležité

2. leden 2014

Dáváte si novoroční předsevzetí? Rozhodli jste se, že s novým rokem začnete jinak? Co dělat, abyste svá přání dovedli k úspěšnému konci? To na Dvojce poradila moderátorce Evě Kvasničkové a všem posluchačům koučka Magdalena Vokáčová.

Zhubnu, najdu si novou práci, nebudu tolik pospíchat. To jsou různá předsevzetí, která si dáváme na Silvestra nebo na Nový rok. Přelom roku je totiž předělem. "Je to skutečně předěl, start, ale zároveň se neodřízneme od minulosti," připomíná koučka Magdalena Vokáčová, podle které bychom se z minulosti měli poučit.

Samotné koučování definuje jako práci na sobě krok za krokem. A problém novoročním předsevzetí vidí Magdalena Vokáčová v jejich nereálnosti. V podobných případech hraje kouč roli průvodce, navigátora nebo režiséra.

Žijeme ve společnosti zaměřené na výkony

S jakými problémy se na ni lidé obracejí? "Se vším možným," odpovídá Magdalena Vokáčová, která si však témata s oblibou vybírá. Poměrně často se vyhýbá klasickým koučovacím tématům, tedy byznysu a kariéře. "Baví mě otázky vztahů a komunikace. A pak také téma člověka hledající životní cestu," vysvětluje.

Mnohé z vás možná trápí prokrastinace, tedy chronické odkládání úkolů. Jenže, jak připomíná Magdalena Vokáčová, právě odkládání je důležité. "Dám si nějaký termín. To znamená, že odkládám vědomě," zamýšlí se. Žijeme ve společnosti, která je zaměřená na výkony. A odkládání je důležité, abychom si odpočinuli.

Cítíte, že byste potřebovali pomoct? Nemusíte hned jít za koučem. Magdalena Vokáčová mluvila po 11. hodině také o sebekoučování nebo o tom, jak se ke koučování vlastně dostala.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.