Jezme střídmě, pestře a pravidelně, radí odborník na čínskou medicínu Petr Hoffmann

20. leden 2014

Petr Hoffmann se zabývá čínskou medicínou a do studia, ve kterém si s ním povídala moderátorka Daniela Brůhová, si dokonce přinesl vlastní nápoj. Čím se čínská medicína liší od evropského lékařství? I to jste mohli slyšet ve vysílání Dvojky.

Číňané mají podle Petra Hoffmanna, autora knihy Od pramene čínské medicíny, čtyři metody, podle kterých stanovují zdravotní stav člověka. Jde o pozorování, dotazování, vyšetření pulsu a vyšetření jazyka. „Jazyk je totiž obrazem našeho zdraví,“ tvrdí.

Čínský lékař zkoumá tvar jazyka, jeho barvu i povlak. Tato zjištění však musí korelovat se zbývajícími třemi metodami. „Čínská diagnóza je jiná,“ konstatuje Petr Hoffmann s tím, že zatímco my mluvíme o nemocech, Číňané zmiňují syndromy, tedy například nezvyklý puls nebo hořkost v ústech.

Po jídle byste se měli cítit lépe

Číňané navíc přikládají větší význam stravování. „Záleží, jestli jíme pokrmy, které skutečně potřebujeme,“ zamýšlí se Petr Hoffmann. To, co je pro jednoho lékem, může být pro jiného jedem. A pro třetího stejný pokrm nemusí znamenat vůbec nic.

Logo

Možná vás překvapí, že v Číně neexistují dogmaticky zakazované pokrmy. Jednou zásadou bychom se však mohli řídit i my. „Měli bychom jíst střídmě, pestře a pravidelně,“ zdůrazňuje Petr Hoffmann. „Člověk by se po jídle měl cítit lépe než před ním,“ dodává.

Zároveň varuje před zrnkovou kávou, která z pohledu čínské medicíny není právě nejvhodnější. A začít den právě kávou bez cukru nebo mléka? „Střádáte si na problémy,“ varuje Petr Hoffmann, který k rannímu popíjení nedoporučuje ani čaj.

Jakým nápojem tedy začít den? Kdy vám nejlépe pomůže tradiční čínská medicína? A proč Petr Hoffmann přirovnává záněty močového měchýře k nevyvětranému skleníku? Také to jste mohli slyšet po 11. hodině.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.