V Semaforu jsem spadla na nos, vzpomíná Petra Janů

24. leden 2014

Už více než 40 let se pohybuje na české hudební scéně, a to díky soutěži Mladá píseň a divadlu Semafor. V páteční Je jaká je si Stáňa Lekešová povídala se zpěvačkou Petrou Janů.

Zpívala už od dětství a chtěla prorazit. Jedinou šancí pro ni byla soutěž Mladá píseň, které se zúčastnila dokonce dvakrát. V roce 1971 se jí nepodařilo postoupit do finále, ale o rok později zazářila.

„Tam si mě všiml nenápadný klučina, který chodil zásadně pozdě. Jednou se mě zeptal, jestli bych nechtěla k nim do divadla,“ vzpomíná Petra Janů. „Pak řekl, že jde o Semafor a já jsem málem omdlela,“ dodává.

Později ji pozvali na přezpívání. „Tehdy jsem netušila, že jde o konkurz nebo casting. Dokončila jsem soutěž a ten večer jsem podepsala smlouvu,“ popisuje s tím, že by nerada začínala v dnešní době. Dřív podle ní mladí zpěváci byli v jednodušší situaci. „Když se našlo divadlo nebo měl člověk štěstí, nějakou budoucnost před sebou měl,“ přibližuje.

Tomáš Klus je jeden z miliónu

V současnosti totiž jen talent nestačí. Talentových soutěží je sice hodně, ale nejsou lidi, kteří by do mladých zpěváků chtěli investovat. „Kromě Anety Langerové a Petra Bendeho nedokážu vyjmenovat další vítěze,“ přiznává. „A fenomén Tomáš Klus? Ten je jeden z miliónu,“ domnívá se.

A jak se Petra Janů dostala ze Semaforu k rockové hudbě? Díky Michalu Zelenkovi, který právě připravoval koncertní program pro Karla Černocha. „Potřebovali tehdy zpěvačku, kterou nikdo neznal, aby nebyla příliš drahá,“ vysvětluje.

Proč se Petra Janů nechystá vydat novou desku? Z jakého důvodu koncertuje se stále stejným repertoárem? A v jakých muzikálech si ráda zahrála? Také na to se jí ptala Stáňa Lekešová po 11. hodině.

Své dotazy můžete psát na e-mail: jejakaje@rozhlas.cz.


V tomto týdnu představíme 32. prezidenta Spojených států Amerických Franklina Delano Roosvelta. Jeho osud nám přiblíží herci František Strnad, Jiřina Barášová a Vladimíra Včelná.

Kromě toho se můžete těšit na rubriku dopoledního vysílání „Dobrou chuť, Česko“, která mj. nabídne zajímavý recept. Užitečné rady přinese poradna po 10:00 hodině, čeká nás Styl s Alenou Kumstýřovou nebo rubrika věnovaná 90. výročí Českého, resp. Československého, rozhlasu. Nahlédneme i do světa prostřednictvím zahraničních zpravodajů ČRo.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.