Naše civilizace je téměř před kolapsem

29. leden 2014

Česká egyptologie sklízí úspěch. Prestižní magazín Heritage Daily zařadil nález českých egyptologů na 6. místo v žebříčku objevů za minulý rok. V pozadí těchto objevů stojí ředitel Egyptologického ústavu při Filozofické fakultě UK v Praze profesor Miroslav Bárta.

Miroslav Bárta do Egypta poprvé odjel v roce 1991. Roku 2002 vedl první detailní satelitní snímkování pyramidových polí. Věnuje se i vývoji starověkých civilizací, jejich růstům a pádům. S dalšími odborníky vydal knihu Civilizace a dějiny.

Podle jejich pozorování je naše civilizace v době téměř před kolapsem. To však neznamená konec, ale začátek. „Vždycky mě v egyptologii a archeologii primárně zajímal člověk a způsoby, jakým specifická komunita lidí byla navázána na obecně historický rámec,“ říká Miroslav Bárta.

Expedici předchází několik měsíců práce

Do Abusíru začal postupně vozit řadu specialistů. „Za rok se na našich projektech vystřídá 40 lidí. Z toho egyptologové tvoří menšinu,“ uvádí Miroslav Bárta, který se právě chystá na další expedici. Té předcházelo několik měsíců práce.

Než archeologové odjedou, musí mít plán práce, seznam všech lidí, rozpočet, povolení ke všem technologiím a tak dále. Tým profesora Bárty chce pokračovat v dalším prozkoumávání pohřebiště.

Loni na pyramidovém poli v Abúsíru objevili více než čtyři tisíce let starou hrobku lékaře Šepseskafancha, který patřil k nejvyšším lékařům známým ze starého Egypta, doby stavitelů pyramid Staré říše. Archeologové našli i unikátní sochy, které mají zásadní význam pro poznání umění a náboženství.

autor: zk
Spustit audio