Beata Rajská: Sukně je kruh, kterým žena chrání rodinu

14. únor 2014

Oblečením, ve kterém přijdete do práce nebo do baru, dáváte najevo i své rozpoložení, říká módní návrhářka Beata Rajská. Nemá ráda příliš přecpané šatníky a vlastní sbírku kabelek.

Rozhovor s Beatou Rajskou začal překvapivě o sportu, protože má mezi olympioniky řadu přátel. Ale hned se stočil na módu. Ona sama přišla v pastelovém oblečení. I když nosí i černou barvu, říká, že je třeba, aby se člověk dokázal ‚rozsvítit‘. Má ráda sukně i šaty.

Ostatně v její knize Ústřižky Beaty Rajské najdete výňatek z rozhovoru s mexickým filosofem, který řekl: „Sukně je kruh, kterým žena chrání rodinu.“ Momentálně připravuje knihu, ve které by chtěla vysvětlit, proč je po určitém období pohled na módu jiný.

Školní rozpočet si vylepšovala šitím

Beata Rajská začala studovat módu v době, která jí moc nepřála. Na oděvní průmyslovce v Trenčíně pochopila, že jako technolog se ve firmách živit nebude. Pak vystudovala filosofii, aby se nakonec k módě zase vrátila.

„I můj profesor, který se se mnou bavil o heraldice, asi věděl, že v archivu nezůstanu,“ říká Beata Rajská, která si na škole vylepšovala rozpočet tím, že šila kolegyním šatičky. Uměla řemeslo, ale kresbu musela zvládnout sama. Na tom má zásluhu publicistka Věra Hrubá.

Jednou jí v Brně řekla: „Tak po téhle přehlídce mě Beato můžeš tykat.“ Zastávala totiž názor, že vypracovaná akademická kresba není to nejdůležitější. Beata Rajská pak prozradila, co má ve svém šatníku.

Beata Rajská a Stanislava Lekešoá
autor: zk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.