Tradice českého ochotnického divadla nemá v Evropě obdobu

24. duben 2014

Původně amatérští Cimrmani hráli i v Národním divadle. Kočující kašpárek Matěje Kopeckého dal vzniknout fenoménu loutkářství, který se má zařadit do našeho kulturního dědictví. Češi (si) zkrátka rádi hrají.

„U nás je ochotnické divadlo spojené s dobou národního obrození,“ vysvětluje Lenka Lázňovská, ředitelka Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu. „Můžeme se tak opřít o velkou tradici.“

Máme soubory, které existují více než 200 let. Nejstarší je soubor Krakonoš ve Vysoké nad Jizerou. Je to dáno i demografickým obrazem. V Česku převládají sídla do 5000 obyvatel. Velká tělesa se tam nedostanou a o kulturu se starají právě ochotníci.

Čtěte také

Po celém Česku se navíc denně pořádají stovky uměleckých kurzů, je tu řada spolků a souborů. Unikátní je i umělecké školství. Zájem o základní umělecké školy je v Česku větší, než lze uspokojit.

Amatérská tvorba má v Česku tradici
„Chceme zapsat české loutkářství jako fenomén na seznam nemateriálního kulturního dědictví,“ říká Lenka Lázeňská. Například ve 30. letech 20. století bylo v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 3000 loutkářských souborů. Nejvíc v Evropě.

Rozšířené je i amatérské divadlo. V posledních dvou stech letech mělo minimálně jedno ochotnické divadlo 5000 obcí. „To je něco, co do četnosti a kontinuity nemá v Evropě obdoby. To už není o koníčku, ale o české kulturní identitě.“

Ochotníci: export-import
Dobré soubory zvou i profesionální divadla. Když se chce soubor účastnit přehlídky, musí projít sítem regionálních kol. Tento systém vymysleli sami amatéři.

Lenka Lázňovská a Jolana Voldánová

Nejvyšší národní přehlídkou je Jiráskův Hronov. Ten amatérským divadlem doslova žije. „Cizinci se nás ptají, odkud tam ty lidi dovážíme.“

Týden amatérské tvorby
Příští měsíc, 17. května, startuje Týden uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby. Nabídne na 150 akcí. Od těch drobných v malých obcích až po mezinárodní festivaly. Tanec, divadlo, výtvarné soutěže, výstavy i koncerty...

„Letos se přihlásily i organizace, od kterých bychom to ani nečekali. Třeba knihovna v Děčíně nabídla čtení pro děti,“ uvedla Lenka Lázňovská.

Jak se liší české amatérské divadlo od zahraničí? Více uslyšíte v iRadiu.

autor: zk
Spustit audio