Feng-šuej. Změňte svoje okolí a změníte svůj život

1. srpen 2014

Načerpat pozitivní energii pro život a splnit si své sny. Kdo by si to nepřál? Jednou z cest je Feng-šuej, učení, ze kterého můžeme čerpat návody, jak si v bytě a ve svém okolí uspořádat věci tak, abychom se cítili spokojení.

Stará čínská filozofie o harmonii života Feng-šuej znamená v překladu vítr a voda. Málokdo ale tuší, co si pod tím má konkrétně představit. „Celá léta jsem se to snažila vydefinovat. Nakonec jsem na to přišla. Je to změna,“ říká Zuzana Adam Micháliková.

Jak ale změnit způsob života, se kterým nejsme právě spokojeni? „Jakýkoli krok vám umožní podívat se na život z jiného úhlu. Když změníme venek, změníme i vnitřek. Ty změny ale musí být správné.“

Pozitivní energii musíme domů přilákat

Je důležité nasměrovat správně energii, která je všude kolem nás. „Je jako řeka. Buď nás spláchne, nebo si vezmeme do ruky pádlo a nasměrujeme se tam, kam chceme.“ Využít k tomu můžeme i náš byt.

Čtěte také

Přes vstupní dveře nám prý proudí 90 % energie. A ta by měla být pozitivní. Aby k nám přišla, měli bychom ozdobit dveře něčím zajímavým.

Proč? Pod energií si totiž Zuzana Michaliková představuje dámu na vysokých podpatcích, která chodí jen tam, kde je něco zajímavého.

Do oblasti partnerství nepatří televize

I proto bychom předsíň neměli mít zaházenou kabáty a botami. „Je důležité mít všechno uklizené, mít tam prostor a světlo. Musí to zkrátka lákat ke vstupu.“

Obývacímu pokoji přisuzujeme velkou váhu, ale netrávíme tam tolik času. „Těžko z ní odstraníme televizi, která je morem dnešní společnosti. Zásadou je nemít ji v pravém zadním rohu. Je tam totiž oblast partnerství.“

Klidný spánek

Zrcadla jsou ve Feng-šuej chirurgickým nástrojem. „Musíme s nimi umět pracovat, protože to, co je v bytě, je vidět dvakrát. Když máme v předsíni nepořádek, bude dvojnásobný.“

ložnice

V ložnici trávíme třetinu života. Paradoxně ji většina z nás řeší jako poslední a je to taková odkládací místnost pro všechno možné.

„Rozhodně investujte do nové postele a nové matrace. V ložnici by neměla být zrcadla, televize, počítač nebo cvičící stroje. Vyhněte se aktivní energii, která brání spánku.“

Aktivní energie je i v hračkách. Proto by v dětském pokoji měly být večer uklizené a už vůbec nemají místo pod dětskou postýlkou.

Jakou barvou vymalovat dětský pokoj? Proč nemáme spát s nohama ke dveřím? Jak si uspořádat zahradu? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.