Léčba kmenovými buňkami může zachránit hodně lidí, říká David Szotkowski

23. září 2014

Víte, kdo jsou Ztepilí muži na cestách? Mladí muži trpící nepříjemnými nemocemi cestovali po Moravě a dělali osvětu léčbě kmenovými buňkami.

Přesně 25. srpna vyrazila svérázná dvojice na dlouhou, téměř 30km pouť z Bílé Vody do Lanžhotu. David Szotkowski šel i navzdory tomu, že má od 12 let spinální svalovou atrofii třetího typu. Miroslav Večeřa jel na vozíku, protože má rozštěp páteře.

Naši cestovatelé si říkají ZTePilí muži na cestách. V názvu projektu je totiž také skrytá zkratka ZTP.

Čtěte také

Vydali se na cestu, protože chtěli něco říct a chtěli být slyšet. Jejich cílem bylo poukázat na možnosti léčby kmenovými buňkami. Je to nová, ale drahá metoda. Proto s sebou vezli taky pokladničku. Mediální podporu zajišťoval Český rozhlas.

Cesta, osvěta, pomoc

Kmenové buňky

Nápad na cestu vzniknul přibližně tři měsíce před oficiálním začátkem akce. „Tak dlouho se pracovalo na tom, aby to mělo nějaký tvar, aby se to dostalo mezi lidi a my tím někomu doopravdy pomohli.“

Po náročné cestě musel zákonitě přijít odpočinek. „Já osobně jsem potřeboval na regeneraci celý víkend. Prostě jsem musel vypnout, dorazili jsme do cíle dost psychicky vyčerpaní,“ říká David Szotkowski.

Cílem nebylo jen pomoct sobě

Oba cestovatelé chtěli hlavně šířit znalost o kmenových buňkách. „Primárním cílem pro mě bylo, aby mi víc než jeden člověk z 10 dokázal odpovědět správně na to, co jsou kmenové buňky a k čemu jsou,“ připomněl ještě jednou David Szotkowski, co jej k cestě vedlo. „Určitě o tom teď ví víc lidí.“

Samotnému Szotkowskému přitom ani léčba kmenovými buňkami nemusí pomoct. „Nějak jsem to neřešil. Ale před časem jsem se dozvěděl, že ohledně mé diagnózy ještě není vypracovaný určitý protokol. Tudíž vlastně nevím,“ přiznal cestovatel.

Jak probíhá léčba kmenovými buňkami? Jaké byly jejich další zážitky z cesty? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Martina Kociánová , jra
Spustit audio