Skladatel musí na vše zapomenout a stát se jednoduchým člověkem s inspirací

3. prosinec 2014

Složil mnoho šansonů, hrál v několika orchestrech, hrál s Hanou Hegerovou. Hudebník a skladatel Milan Dvořák se ale k muzice málem nedostal.

Říká se, že přílišná přemýšlivost a vzdělanost může být muzikantům na škodu. „Muzikant musí na vše zapomenout. Dokázat se od čísel oprostit. Stát se jednoduchým člověkem s inspirací,“ říká.

Milan Dvořák byl odjakživa nadaným klavíristou. Přesto se rozhodl, že se stane elektrotechnikem. „Bavilo mě to. Hrál jsem si s vláčky. Chtěl jsem dělat elektrotechniku a hudbě se věnovat jako koníčku.“

Čtěte také

Podobnou zálibu měl i jeho slavný jmenovec Antonín Dvořák. Želenice a vlaky ho dokonce inspirovaly k napsání slavné Humoresky. „Mám pocit, že jsem železniční rytmus také jednou vložil do nějaké skladbičky, ale ta už je dávno zapomenuta. Stala se nevergreenem,“ říká s úměvem na rtech.

Píseň Hany Zagorové A v noci bude mráz, kterou složil Milan Dvořák

Hudba navzdory komunistům

Ačkoliv v době studia na ČVUT myslel na hudbu pouze jako na vedlejší obor, ihned po škole nastoupil do orchestru. „Komunisté mě chtěli poslat do Ostravy. To mě zklamalo a naštvalo. Tak jsem šel hrát na piano.“

Už na technice totiž o něm prý kolovaly zvěsti, že se věnuje imperialistické jazzové hudbě. Život v Ostravě tak měl sloužit k převýchově.

Skladatel nepřemýšlí, pouze skládá

Milan Dvořák stále patří k aktivním skladatelům. Většinou tedy pro své přátelé, ale někdy komponuje i na objednávku. „Nedávno jsem byl požádán, zda bych nenapsal něco pro svou spolužačku z gymnázia. Tak jsem ji vymyslel skladbu o třech hlasech na 80 not,“ vypráví.

Spolehlivou inspirací jsou prý vzpomínky a radostné události. „Měl jsem krásné manželství a právě tyto vzpomínky stále oslovují i mou múzu,“ dodává.

Jak se hudebník seznámil se svou ženou? Jak psal pro Evu Pilarovou nebo Hanu Hegerovou? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: Martina Kociánová , jra
Spustit audio