Češi na výstavě Expo 2015 ukážou svou šikovnost, tvrdí šéf výpravy

13. leden 2015

Svět se opět propojí na Světové výstavě. Tentokrát se sejde v Miláně. Česká republika chystá zajímavý pavilon a rozhodně se nenechá zahanbit.

Češi několikrát před celým světem ukázali, jak šikovným národem jsou. Různé vymoženosti a invence ukázali například na Zemské výstavě v roce 1891 nebo na Expu 1958 v Bruselu. Její pavilon dodnes stojí na Letné.

Slavný je i kinoautomat ze Světové výstavy v Montrealu. „Významná byla ještě jedna výstava. Mezinárodní veletrh řemesla a průmyslu byl u nás díky Marii Terezii už v roce 1791,“ říká Jiří František Potužník, generální komisař české výpravy Expo 2015.


Účast samostatné ČR na Světových výstavách
2001 – Hannoveru
2005 – Japonsko
2010 – Šanghaj

Expo 2015 v Miláně začíná už za pár dní. Bude to počtvrté, kdy se jí Česko účastní jako samostatná země. „Teď poprvé se vracíme ke smyslu výstav. Předváděd české nápady a invence. Tím jistě přitáhneme pozornost,“ věří.

Česko zemí vědy

Česko se v Miláně bude snažit zaujmout v konkurenci 140 zemí. Jde ale v dnešní době internetu ještě něčím zaujmout? „Je to stejné jako s návštěvou divadla nebo galerie. Domnívám se, že náš pavilon zaujme svou funkčností. Je hezký, ale zároveň účelný,“ říká Potužník.

Všechny expozice mají mít podle organizátorů jedno společné téma: Potraviny pro planetu, energie pro život. „Naším projektem je prezentovat českou vědu. Téma pro nás není tolik zajímavé, takže se soustředíme na podtéma o patentech,“ vysvětluje ale Potužník.

Podpora mecenášů

„Našli jsme výrazné partnery především ze soukromé sféry, kteří jsou schopni ukázat světu, v čem jsme jedineční. A také si prezentaci zainvestovat,“ říká Potužník.

V žádném případě ale nepůjde o nudné prezentace. „Jedná se o interaktivní nebo velmi originální umělecké exponáty předních českých výtvarníků,“ dodává.

Kde organizátoři čerpali inspiraci? Jaké potkali překážky? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: Marie Retková , jra
Spustit audio