„Dříve jsem si představoval, že budu vědcem a zlepším svými vynálezy životy lidí.“ Poslední rozhovor Jána Zákopčaníka na Dvojce

24. červen 2022, aktualizováno

Ve věku 63 let zemřel meteorolog Ján Zákopčaník. Proslavil se jako moderátor počasí v České televizi svým pozdravem „Slunce v duši“. Dvojce naposledy poskytl rozhovor v únoru 2015 poté, co byl skoro deset let v ústraní a odmítal veškeré rozhovory i pracovní nabídky v médiích. I tak to ovšem bylo v období, kdy prožíval těžké chvíle. „Je to velmi specifické období. Dějí se kolem mě věci spojené s koncem,“ svěřil se Marii Retkové.

Povolání meteorologa nebylo jeho snem od malička. „Hlavně jsem chtěl být užitečný. Představoval jsem si, že budu vědcem a zlepším svými vynálezy životy lidí. Tedy kromě toho, že jsem chtěl jsem být pilotem nebo archeologem,“ glosoval Ján Zákopčaník.

Za to, že se z něj stal meteorolog, vděčil prý svému strýci, po kterém měl jméno. „Nebýt jeho, nešel bych studovat. Nebyl bych v televizi. Ani bych teď neseděl ve studiu," vzpomínal.

Připomeňte si Zákopčaníkovy předpovědi. Klikněte na video!

Práce meteorologa pro něj ovšem byla zajímavá, protože se podle něj pohybuje na pomezí intuice a empirické vědy. Ani jedno z jeho třech dětí se ale pro toto zaměstnání nerozhodlo. „Patrně je ta práce odstrašující pro další generace,“ dodával s nadsázkou.

Konce a začátky

V době, kdy byl hostem ve studiu Dvojky, prožíval už několik měsíců nešťastné období. Zemřela mu maminka a jeho strýc byl v nemocnici. „Je to velmi specifické období. Dějí se kolem mě věci spojené s koncem.“

Toto období mu ale připomínalo jeho začátky v televizi. Předcházelo tomu úmrtí jeho spolužáků. „Netuším, co to je. Pociťuji, že potřebuji změnu. Koukám se trochu ostražitě kolem, jestli něco přijde nebo ne,“ uzavíral.

Jak se posunuly možnosti předpovědí? Co si myslí meteorolog o výkyvech počasí? A čemu se nyní věnuje on i jeho rodina?

autoři: Marie Retková , Anna Kudláčková
Spustit audio

Související