Andrej Babiš nemá na chod novin vliv, říká šéfredaktor MF Dnes

5. březen 2015

I tak to ale dostává Jaroslav Plesl často „sežrat“. Je pozice šéfredaktora nejčtenějšího seriózního deníku nejmocnějšího muže v zemi skutečně „nabídkou snů“?

Vedoucí Mladé fronty zvolil pro svou nabídku trochu jiné pojmenování. „Spíš se jedná o nabídku, která se neodmítá. Už můj předchůdce říkal, že to je nejlepší novinářská práce v republice,“ vysvětluje.

Babiše nevídám

Pozice šéfredaktora Mladé fronty DNES je v poslední době neodmyslitelně spojena s jednou věcí. Šéfem vám je Andrej Babiš, druhý nejbohatší Čech a jeden z nejvlivnějších politiků v zemi.

„Já pana Babiše moc nevídám. Pracuji spíše s předsedou představenstva skupiny Mafra, který je mým nadřízeným,“ říká Jaroslav Plesl.

Píšeme si, co chceme

Velmi často také musí odpovídat na otázku, jak moc mluví Andrej Babiš do dění ve svých médiích. „Odpovídám na to minimálně jednou týdně. A pořád stejně. Pan Babiš se vyjádřil, ať si píšeme, co chceme,“ říká Plesl o nezávislosti novin.

I přesto se vlastník novin a ministr financí kvůli nějakému článku v MF DNES rozzuří. „Samozřejmě si stěžuje, dokonce i veřejně. Pro nás je ale jedno, jestli si stěžuje Babiš nebo Kalousek,“ vysvětluje šéfredaktor.


Změny v MF DNES
Plesl se své funkce ujal v létě 2014. Jednalo se prý o naskočení do jedoucího vlaku. „Byla rozdělaná nová strategie MF DNES: každý den do novin vkládáme jeden magazín.“ Deník zároveň změnil grafickou úpravu, např. prodloužil články.

Domácí média v českých rukou

Je ale objektivním faktem, že se Andrej Babiš vstupem do politiky, nákupem médií a vlastnictvím Agrofertu ocitl ve střetu zájmů. „Čelíme kvůli tomu kritickým ohlasům a musíme na ně odpovídat,“ vysvětluje Plesl.

I tak ale dostává Plesl svou funkci od jiných novinářů takzvaně „sežrat.“ Vztahy v branži se vyostřily. „To k tomu patří. Naše profese je kritická až ostrá. Vyostřilo se to v momentě, kdy média přešla zpět do rukou českých vlastníků,“ říká.

„Zdá se mi, že vzájemné útoky souvisejí spíše s tím, kdo je majitelem toho či onoho média. Nejde o to, co kdo píše, ale spíše kdo vás vlastní,“ dodává novinář.

autor: Jolana Voldánová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.