Michal Horáček psal o chytrém, tak já nakreslil geniálního blbce. Vznikl tak zajímavý dialog s textem, říká ilustrátor

26. květen 2015

Tvrdili mu, že ilustrování knížek je „hurvírkárna“ pro blbce. Ať toho radši nechá. Neudělal to a teď sbírá ceny. Oldřich Jelen je zkrátka sám o sobě originál. Jeho ilustracím je lehké propadnout.

Oldřich Jelen byl odmalička velký milovníkem knih a ilustrací. „Říkal jsem si, že to bude moje životní krédo. Ale nebudu to dělat jako Kamil Lhoták nebo Zdeněk Burian.“

Byl přesvědčený, že ilustrace dává umělci obrovské možnosti. „Vy máte text a ten můžete graficky doplnit. Nebo můžete přijít s tím, že text rozšíříte o fantazii té ilustrace.“

Převracení významů slov

Knihu esejů Michala Horáčka O české krvi otců vlasti ilustroval tak, že převracel významy jeho textu. „On psal o chytrém, tak já nakreslil geniálního blbce. Vznikl tak zajímavý dialog s textem a Michala Horáčka to hrozně bavilo.“ Kniha se stala bestsellerem.

Blbec ilustrátor

Podle odborníků dělá grafiky, ne ilustrace. „Říkali: Na to se vyprdni, na ty ilustrace. Ty knížky, to je hurvínkárna, to můžou dělat blbci.“ Neudělal to a za své ilustrace dostal různá ocenění. Třeba cenu nakladatelství Albatros za kresby ke knize Haló, je to někdo?, nebo Zlatou stuhu za ilustrace k titulu Jako v zrcadle, jen v hádance.

Přesto tvrdí, že s kritikou má problémy. „Jsem velký solitér na tak malou obec, jako je česká kultura. Příliš se liším od toho, co se zrovna nosí nebo chce prezentovat.“

Oldřich Jelen

Češi jsou ochotni platit

Čechy obecně ale považuje za velké milovníky umění. Prý neexistuje na světě národ, který by tak miloval umění. Do ateliéru se mu sjíždějí lidi z celého světa, aby si koupili obrázky.

„Říkají, že ceny, které zaplatí mezi sebou Češi za umění, jsou nehorázné. Grafiku nikde ve světě neprodáte tak dobře jako v Čechách.“

Od dětství snílkem

Začalo to už v první třídě, kdy se ho paní učitelka ptala, jestli je přítomen. Maloval si do knížek. „S Leninama a rudejma vlajkama jsem pak vyhrával soutěže.“ Knihy se staly jeho osudem a začal se učit knihařem. V dílně začal Oldřich Jelen malovat. Pak odešel do Prahy.

Uklízel v Klementinu a vystřídal spoustu dalších zaměstnání. Zpátky k umění se dostal díky kamarádovi, který pracoval pro významného sochaře. „Dva roky jsem u něj dělal sochařinu.“ Po revoluci pak odešel na svoji vysněnou Akademii výtvarných umění.

Jak vzpomíná na své začátky? Proč ilustroval karty? Co nabídne Světové setkání grafiků?

autoři: eh , Jan Rosák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.