V Súdánu musí fungovat latrínová a kyblíková logistika. Všechno ale vyvažují zážitky, říká archeolog Jan Turek

15. červen 2015

Naši archeologové sice pracují víc jak půl století v Egyptě, ale do sousedního Súdánu se vydávají čím dál tím častěji. Jan Turek tam letos absolvoval expedici, která odkryla tři chrámy s pozoruhodnými freskami.

Podle Jana Turka by člověk mohl tušit, co pod pískem najde. Ale stejně vždycky žasne. „Nikdo z nás nečekal, že nás to potká.“ Archeologové objevili nástěnné malby. Sice na nich nejsou ani postavy, ani hyeroglifické nápisy, i tak jsou ale výjimečné.

„Možnost, že se architektura s takovou výzdobou zachová dodnes, je velice nízká.“ Stavby se proto zařadily na seznam těch nejvzácnějších památek v Súdánu.

Na jedné hromadě

Práce na místě je náročná a do značné míry pionýrská. Ztaímco v Abúsíru teče voda, a dokonce tam vědci mají automatickou pračku, v Súdánu nic z toho není. „Vesnice Usli byla teprve před 6 lety elektrifikovaná a my se musíme přizpůsobit. Klima je zničující. I noční teplota je kolem 30° C.“

Vědci proto spí venku na dvorku a vzhledem k jejich počtu musí být dobře promyšlená logistika používání latríny a kyblíkové koupelny. Nikdo si moc soukromí neužije. „Připravenost na tyhle polní podmínky je součástí přípravy na expedici. Na druhou stranu je to všechno vyvážené zážitky.“

Jan Turek

Pod povrch Súdánu

Lokalitu v súdánské Usli objevili jako první Poláci, ale čeští archeologové jako první začali kopat. „V archeologii to často tak chodí, že někdo objeví první kámen mozaiky a teprve pak přijdou mravenečci a tu mozaiku začnou systematicky odkrývat.“

Polská expedice objevila v poušti, asi 300 km od Chartúmu, pískovcové bloky v sousedství chrámu, který česká expedice zkoumala už minulý rok. Některé kameny byly objeveny i v místní vesnici. Místní si je půjčili jako stavební materiál. „To byla dostatečná indikace.“ A práce mohly začít.

Indiana Jonesem se člověk musí narodit

Jak říká Jan Turek, žádné zkoušky ani státnice z člověka archeologa neudělají. „Tím se musí narodit. Toho zkušeného z něj pak udělá jen terén a praxe.“ Je to na druhou stranu okouzlující věda, která nezahrnuje jen písek v zubech a špínu za nehty, ale i období, kdy se bádá v archivech.

Abúsír - Neferirkarevova pyramida, kterou objevili čeští egyptologové

„Upřímně, to nejzajímavější je to objevitelství. Chvíle, kdy objevíte něco, co čekalo třeba 5000 let na to, aby spatřilo světlo světa a je to úchvatné i pro laika.“ Takové nálezy se samozřejmě nenacházejí každý den. „Než se k němu dopracujete, je třeba dobře promýšlet a plánovat v terénu.“

Jaká je spolupráce se súdánskými úřady? Co je organizace Modrý štít? Jak je to s ochranou památek v oblastech válek a ozbrojených konfliktů? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: eh , Martina Kociánová
Spustit audio