My jezdili jen na housky se salámem. Dnes je všechno jinak, říká triatlonista Martin Dvořák

23. červen 2015

Má medaili z olympiády, na kterou nejel. Triatlon dal jako první Čech pod 9 hodin. Dnes má běžeckou školu a organizuje běžecké závody jak pro profíky, tak hobíky, jak sám říká.

Triatlonu se Martin Dvořák začal věnovat už v 90. letech. Následoval mnohem obtížnější závod. Ironman. Je prý náročnější než třeba olympiáda. Má sice stejné disciplíny, ale jednotlivé trasy jsou delší.

První pod 9 hodin

Stal se prvním Čechem, který plavání, jízdu na kole a běh zvládnul pod devět hodin. „V roce 1993 to byl docela slušný výkon. Dnes už to zvládlo daleko víc lidí. Ale tehdy přede mnou nikdo jiný nedal,“ říká Dvořák.

Každá doba má své

Navíc se tehdy jezdilo „na housky se salámem“. Dnes mají sportovci různé gely, výživu, tablety s doplňky minerálů, které konzumují v době závodu. V době, kdy s triatlonem začínal, tak se také účastníci museli během trasy převlékat. Dnes už mění jen boty.

Začátky Ironmana

Ironman má začátek jak z blbého vtipu. Cyklista, běžec a plavec se na Havaji hádali, který sport je náročnější. Tak to zkusili dohromady a vznikl triatlon. Dnes je to prestižní celosvětový závod, na který se jen tak někdo nedostane.

„Je o něj obrovský zájem a je těžké se přihlásit jen na kvalifikaci. Pak teprve můžete zaplatit obrovské startovné.“ Martin Dvořák se poprvé zúčastnil 15. ročníku v roce 1993.


Jak správně běhat?
Mezi hlavní zásady prý patří zahřát se, rozcvičit, rozhýbat, protáhnout a až pak začít s během. Složka přípravy je tak daleko delší než samotný běh. „Běh je sice pro člověka jednoduchý a vrozený pohyb. Rozhodně ale nesmíte jen vstát od počítače, převléknout se začít s běháním. Tím si jen ublížíte!“

Běhat ho baví dodnes

Dnes je organizátorem běžeckých závodů. Taky založil běžeckou školu. „Je to první škola, kdy může přijít úplně každý, a nic ho to nestojí. Spolu s pražskou městskou částí učíme lidi správně běhat.“

Mohl mít i olympijskou

Už v roce 1984 měl startovat na olympijských hrách v Los Angeles. Tehdy se ale všechny socialistické státy kromě Rumunska dohodly, že budou olympiádu bojkotovat. „Loni jsme všichni dostali jakousi omluvu: diplom a medaili za to, že jsme tehdy nikam nesměli. Byl to skvělý krok.“

O pár let později se zase konala takzvaná truc olympiáda v Moskvě. „Sice jsem si nějakou medaili přivezl, ale zas až tak jsem spokojený nebyl,“ dodává Martin Dvořák.

triatlon, sportovci, plavci

Jak vypadá organizace závodů pro profesionály a pro hobíky? Které má víc rád? A jak se vlastně ke sportu dostal? Uslyšíte v iRadiu.

autoři: lup , Jan Rosák
Spustit audio