Krále Šumavy ve skutečnosti nezastřelili. Dneska je mu přes 90 a žije v Chicagu, prozrazuje spisovatel David Jan Žák

26. červen 2015

Podle autora knihy Návrat Krále Šumavy je Josef Hasil hrdina i rozporuplná osobnost. Za jeho převaděčskou činnost trpěla celá jeho rodina.

„Nelze na to nahlížet černobíle, ale je důležité, že se proti komunistům někdo postavil. Že nebyli jen lhostejní lidé a že tady byl někdo, kdo lidem pomáhal dostat se do svobodného světa.“

Král Šumavy prý sám o sobě říká, že je obyčejný Pepík Hasilů ze Šumavy. Dnes je to starý pán, který žije na předměstí Chicaga a je mu přes 90 let.

Odboj podruhé

„Tenkrát to ale byl mladý kluk, který, když utekl z Reichu, dělal spojku mezi dvěma partyzánskými skupinami. Byl svižný, rychlý a nenápadný. Tehdy začal zrát Král Šumavy,“ uvádí vše na pravou míru David Jan Žák.

David Jan Žák

Když pak přišli k moci komunisti, stejně křepce běhal přes čáru. I když, jak údajně přiznal, měl strach.

Psal a škrtal

Příběhy o Hasilech se na Prachaticku, odkud spisovatel pochází, vždycky vyprávěly. „Tenkrát jsem ještě netušil, že o něm budu psát, ale s klukama jsme si na Krále Šumavy hráli.“ Teprve později ho napadlo, že je to silné téma na román.

Podle románu Návrat krále Šumavy se chystá film s americkou produkcí pro zahraniční televizi. Měl by ho režírovat Radim Špaček. A připravuje se i dokument o Josefu Hasilovi v britské produkci.

Kam se hrabe Himálaj

Šumava je pro Davida Jana Žáka domov. „Je to kraj, kde jsem vyrostl, kde mám kořeny a spousty kamarádů. Lesy jsou tam kouzelné. Když je mlha a prší, tak to je ta správná Šumava.“

Jak říká, je magická a má mystický nádech. „Neznám podobné hory a myslím, že je tak akorát vysoká pro nás. Když jsem byl v Himálaji, uvědomil jsem si, že tam nepatřím. Že patřím opravdu jen na tu Šumavu. Je to láska na celý život.“

Setkal se osobně s Josefem Hasilem? Co si myslí o autorském čtení? Co ještě plánuje napsat? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: eh , Marie Retková
Spustit audio