Bolest je už závažný signál. Duch umí vyjádřit nesouhlas s tím, co děláme, podstatně dřív, říká fyzioterapeutka

16. červenec 2015

Klasické procvičování vyměnila za celostní přístup k člověku. Lidé pak mají pocit, že je léčí vlastně jen tak mimochodem.

„Typický klient, kterému je 45+, potřebuje vyřešit dlouhodobý problém. Překvapí ho, že se bavíme i na politické úrovni. Odchází a ještě by mi dával víc peněz, že si tak dobře popovídal. A já mu přitom vyléčím záda,“ chlubí se fyzioterapeutka Štěpánka Pšeničková.

Kontakt s klientem je základ

Lidé k ní často přichází proto, že se chtějí zbavit nějakého problému, který se táhne už roky. „Já si to ráda vyslechnu, ale většinou úplně rozpustím jeho mířené dotazy a snažím se najít, co tělo říká právě teď.“

Další skupina klientů chce řešit problémy okamžitě. „To je klient ve věku 35 +. Dodržuje mé pokyny a vyléčí se vlastní vůlí, lidé nad 45 spíše pohovorem,“ myslí si. „Stavím na navázání kontaktu a důvěru sama v sebe. Jde mi o pochopení, co se v těle děje. Pokud klient chápe souvislosti, tak máme oba vyhráno.“

Jak se správně připravit na dlouhé cesty, aby vás nic nebolelo? Klikněte na video!

Tělo je třeba vy-slyšet

Když něco bolí, je třeba zamýšlet se nad původem bolesti. „Bolest je už závažný signál. Duch umí vyjádřit nesouhlas s tím, co děláme, podstatně dřív. Může nám být smutno, poruší se spánkový rytmus. Je třeba sledovat signály.“ Dnes ale lidé chtějí všechno hned.


Tělo je to poslední, kde se problém projevuje, proto se starejme o to, jak myslíme a cítíme.

Nechtějí s chřipkou ležet, chtějí být po operaci hned fit. „Do života je třeba začlenit to teď a tady,“ míní fyzioterapeutka. „Choroby začínají v hlavě. Proto se ptám, během toho co tlapkám po těle, jakou profesí se klient živí, jakou pracovní polohu musí zaujímat, jak se stravuje, jak spí.“

Přesně propočítaná terapie

Štěpánka Pšeničková přitom nejdřív vystudovala Matematicko-fyzikální fakultu UK. Dovedl ji tam zájem o fyziku. Matematika byla moc abstraktní, a jak říká, byla odejita. Spojení oblíbené fyziky s biologií našla na Fakultě tělesné výchovy a sportu na oboru rehabilitace.

„Vesmír to zařídí tak, že vždycky někoho potkám. První byla sousedka, která léčila homeopatiky." Tomu se Štěpánka Pšeničková věnuje už 15 let. Nedávno přidala akupunkturu, kde pro diagnostiku slouží zápěstí a jazyk.

Štěpánka Pšeničková

Je dobré nosit děti v šátku? Co Štěpánka Pšeničková říká na tzv. rychlé potraviny? Na to vše se jí ptali posluchači. Více uslyšíte v iRadiu.

autor: zk
Spustit audio