Kytky patří i na talíř. Růže jsou moučníková ikona a na čokoládové dorty jsou vynikající begónie

18. srpen 2015

Květina je oblíbenou dekorací zahrad a interiérů. A taky talířů. Zkuste ozdobit růžemi koláč, sedmikráskami salát nebo řebříčkem pečínku. Efekt bude stoprocentní. Ale pozor! Všechno na talíři musí být jedlé. V tom poradí Květinová kuchařka.

Bioložka a specialistka na květinovou kuchyni Jana Vlková se už léta specializuje na květinovou kuchyni. Podle ní je spousta jedlých květin do jídla, ale i do dezertů.

„V kategoriích jedlých květů mám tzv. Barbíny,“ říká. „Floxy jsou typické. Jsou strašně krásné a moc toho chuťově neumějí. Na kterýkoliv dezert je položíte, tak ho vylepšíte. Ve vedru se dají také zmrazovat do ledových kostek. Když je pak naházíte do vody nebo do limonády, tak efekt je veliký.“

Kyselé begónie a pompézní gladioly

Květiny jsou ideální ozdobou svátečních dezertů a hlavně svatebních dortů. Růže jsou moučníková ikona. Na čokoládové dorty jsou vynikající begónie. „Jsou kyselé a s tou čokoládou to dělá zajímavý akord.“ Begónie se kromě toho dají dát i do salátů a mají rády studenou pečenou rybu.

„V tomhle období by se taky daly použít gladioly,“ radí Jana Vlková. „Mají úžasnou škálu barev. Jsou to pompézní květiny, ale musí se zdobit na poslední chvíli, protože jsou choulostivé.“

Květinová kuchařka

Jana Vlková

Jana Vlková sepsala i Květinovou kuchařku s podtitulem Jedlé kvítí a býlí na vaření a zdobení. Čtenáři v ní najdou i kreslený herbář a spoustu receptů. Třeba jak zavařovat šruchu.

„Když ji zavaříte jako okurky, tak to bude mít úspěch.“ Zavařit se dají i mladé smrkové větvičky. „Dobře se kombinují s kořenovou zeleninou.“ U všeho je ale třeba dávat pozor. U rostlin je časté, že kořeny jsou jedovaté, ale květy ne. Platí to třeba u tulipánů.

Květnatý příběh

Kde se v Janě Vlkové vzala záliba v květinách? Vystudovala ekologii a botanika ji bavila. Možná proto, že se její maminka botanikou zabývala, takže už jako malá se učila kytky znát. Kromě toho ale měla dvě osudová setkání. To první bylo setkání se sborníkem o fialkách.

„Bylo tam hodně tipů, jak je využít v jídle.“ To druhé bylo na kuchařském kurzu ve Švýcarsku. „Kuchař tam připravoval biftek a dal k tomu květinovou dekoraci. Tenkrát to tady ještě nikdo nedělal a já na to koukala.“ Dnes sama pořádá kurzy pro ty, kteří mají o květinové vaření zájem.

Kniha Květinová kuchařka od Jany Vlkové

Jakou chuť má lichořeřišnice? Jak v kuchyni naložit s pelyňkem? Dají se kytky použít i do alkoholických koktejlů?

autoři: Daniela Brůhová , eh
Spustit audio