Jak se správně víno degustuje? Videonávod od nejlepšího sommeliéra ČR

20. srpen 2015

Degustovat se skutečně můžete naučit. Je to věc cviku. Ale být sommeliérem vyžaduje něco víc: Musíte člověku převyprávět příběh vína. Tvrdí to alespoň Ivo Dvořák, jedenáctinásobný vítěz českých soutěží.

První kapky moku prý Ivo Dvořák ochutnal už v prenatálním stavu. To spolu s maminkou. Ale úplně první skleničku měl až na střední potravinářské škole, kde to všechno začalo. Dnes degustuje až 2500 druhů vín ročně.

A jak má taková degustace vína správně probíhat?


Somme/Sommier pochází z provensálského dialektu „saumalier“ a znamená „zodpovědný za zvířecí potah, dopravu vína“. Sommé se říkalo mnichovi pověřenému péčí o prostírání, chléb, víno a nádobí. Povolání sommelier vzniklo v 19. století spolu s velkými hotely a restauracemi.

Degustátor & sommeliér

„Takový degustátor musí mít znalosti o výrobě, původu a další kritéria. Sommeliér musí znát všechno co degustátor, ale navíc třeba umět víno správně naservírovat do pravých skleniček. Měl by víno umět spojit s tím pravým jídlem. Hlavně by vám ale měl umět vyprávět jeho příběh,“ říká Ivo Dvořák.

Obě profese musí taky umět víno správně ohodnotit, znát jeho odrůdu, převyprávět jeho chuťový charakter. „Je to jako s hudbou. Taky ji snadněji pochopíte, když vám někdo přeloží a vysvětlí její příběh.“

Ivo Dvořák pořádá i Winemanshow. Tvrdí totiž, že pokud bude jen vyjmenovávat jakou má vzorek chuť nebo barvu, tak si to nikdo nezapamatuje. „Při představení se snažím zapojit všechny smysly. A to i ten šestý.“ Pustí hudbu a nutí posluchače jinak přemýšlet. Hlavně jim to má přinést radost.

In vino veritas, in aqua sanitas

Říká se, že ve víně je pravda, ve vodě zdraví. Podle sommeliéra to platí na 100 %. Mnoho lidí začne být po dvou, třech skelničkách až nepříjemně upřímných.

„Když se ale naučíte víno degustovat, tak zjistíte pravdu o tom, jak se vinař o révu staral, odkud pochází a jaké sluníčko na ni svítilo. A když budete poslouchat to, co vám říká, tak vám prozradí ledacos, tedy určitě i pravdu,“ směje se.

Trénuje na každém kroku

Sommeliér by se měl o své chuťové pohárky a nos trochu starat. Neměl by jíst příliš horká nebo nadmíru ostrá jídla. „Taky nekouřím cigarety, doutník si jednou za čas s chutí dám. A hlavně nevyhledávám až bolestivou pálivost některých třeba mexických jídel.“ Musí mít i dobrou paměť.

Sommelier Ivo Dvořák

Na významné aromatické zážitky se pak dá vzpomínat i celý život. „Ke všemu čichám a snažím se tu vůni zapamatovat. Vím, jak voní rohlík i listy v přírodě. Když obědvám, tak si vždy k jídlu nejdřív přivoním. Máma se vždy ohrazuje s tím, že mi to snad nechutná. Ale já jen trénuju a trénuju.“

Jací jsou Češi konzumenti vína? Koupil by si Ivo Dvořák někdy burčák u silnice? A jaké nejčastější mýty jsou s vínem spojené? Uslyšíte v iRadiu.

autoři: lup , Eva Kličková
Spustit audio