Utekl jsem smrti z lopaty, vzpomíná Laďa Kerndl na boj se zákeřnou nemocí

14. leden 2016

Když mluvíme o českém Franku Sinatrovi, hned se mnohým vybaví jméno známého zpěváka Ladi Kerndla. Jeho životní cesta však nebyla nijak přímočará, jak přiznal ve vysílání Dvojky.

„Je to 21 let, co jsem se dostal z rakoviny,“ připomíná Laďa Kerndl radost z uzdravení a dodává, že utekl „smrti z lopaty“. Během nemoci umíral hlady, protože nemohl polykat. „Člověk do sebe nemůže dostat nápoj ani stravu. Zhubl jsem na 58 kilo,“ vrací se k nejnáročnějším chvílím svého života v úvodu rozhovoru.

Laďa Kerndl oslavil 70. narozeniny opravdu stylově – koncerty i novým albem. A podle jeho slov je skutečně co slavit. „Je dobře, když se toho člověk dožije,“ říká s tím, že dlouhou dobu strávil na cestách.

Příležitost vycestovat mi doslova spadla do klína, vzpomíná

Dlouhých 24 let pobýval Laďa Kerndl v zahraničí, cestoval, koncertoval a pracoval na lodi. Šance vycestovat k němu přišla jako by mimochodem. „Byl jsem čerstvě rozvedený a příležitost mi spadla do klína. Nepříjemné věci, které mě trápily, mi zmizely z očí,“ uvědomuje si a připomíná tak známé rčení: Sejde z očí, sejde z mysli.

Na štacích se především naučil soužití s lidmi různých národností. „Na lodi pracovalo 37 národností, posádka z celého světa a lidi, mezi které bych se běžně nedostal,“ uvažuje. Přitom se za celou dobu nesetkal s žádnými spory nebo šarvátkami.

Chcete vědět, jak balil holky na lodích? Klikněte na video, které pro vás natočil Adam Kebrt.

Nasákl jsem angličtinou

Nevšední životní styl mu dal i další zkušenosti, z nichž dnes těží. „Naučil jsem se anglicky. Tím jazykem jsem nasákl, a tak zpívám v originále,“ osvětluje Laďa Kerndl. Reakce fanoušků na angličtinu jsou různé. „Ti, co mě poslouchají, mi většinou říkají, že se jim líbí písně v angličtině. Jiní ale zas tvrdí, že bych měl zpívat česky,“ krčí Laďa Kerndl rameny. Dobře ví, že se nemůže zavděčit všem.


Laďa Kerndl drží palce Karlu Gottovi
„Karle, jsme s tebou,“ vzkazuje prostřednictvím vysílání Dvojky a dodává: „Všichni máme Karla rádi a věříme, že bude v pořádku.“

Dcera Tereza jde v jeho stopách. „Je vdaná, rodinu nemá,“ nastiňuje a uznává, že skloubit děti s kariérou by bylo náročné. Zpěvák totiž na sobě musí neustále pracovat. Jakékoliv usnutí na vavřínech by byla chyba.

Proč mluví o své pěvecké dráhe jako o kariéře na druhý dech? Za jakých okolností v minulosti zpíval v Česku? A koho z českých zpěváků považuje za skutečného konkurenta? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: Daniela Brůhová , šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.