Očkováním chráníme sebe i své okolí. Děláme to kvůli celé společnosti

24. únor 2016

Očkovat, neočkovat... Podle epidemiologa Romana Chlíbka doplácí tahle metoda paradoxně na svoji vysokou úspěšnost. Varuje, že když se přestane očkovat, dopadneme jako na Ukrajině.

Očkování dětí má své velké odpůrce i zastánce. „Je devět základních nemocí, proti kterým by měly být očkovány všechny děti,“ upozorňuje epidemiolog Roman Chlíbek. Souhlasí ale s tím, že lepší než nařizování by byla dobrovolná možnost volby. Důležité je uvědomit si vlastní zodpovědnost.

„Člověk to nedělá jen pro sebe, ale kvůli celé společnosti. Očkování má přesah přes jednotlivce.“ Podle Chlíbka těch, kteří očkování skutečně odmítají, je málo. „Zato jsou slyšet a tvrdí, že tak uvažují všichni.“ S povzdechem říká, že očkování paradoxně nejvíc poškozuje jeho vlastní úspěch.

Jsou tam a čekají

„Dostali jsme se do doby, kdy děti jsou stále zdravé, a my se přestali bát onemocnění.“ Tak se bojíme očkovacích látek. Když se přestane očkovat, začnou se vracet příušnice, spalničky, zarděnky a další. „Jako třeba teď záškrt na Ukrajině. Výskyt je ještě větší než po druhé světové válce.“

Čtěte také

Původci nemoci čekají, až v populaci přibude lidí bez očkování a začnou se šířit. Třeba u nás ročně zemře na chřipku 1500 lidí (tj. 2x víc než při dopravních nehodách). Očkovaných je kolem 6 %. Nedůvěra v očkování vychází nejspíš z toho, že lidi chřipku považují za něco banálního.

„Chřipka ale může vyvolat komplikace, které končí smrtí,“ varuje Chlíbek. Přesto se daleko víc lidí bojí Eboly, viru Zika nebo SARS. „Možnost, že se jimi nakazí je na rozdíl od chřipky mizivá. Ale lidi by byli ochotni proti nim brát cokoli. Ale proti chřipce?!“

Chřipka není rýma

Další nevýhodou očkování je lidské očekávání. Očkovaní prostě čekají, že nebudou nemocní. Ale očkování nemůže chránit proti rýmě nebo nachlazení.

Nachlazení, rýma

„A jakmile přijdou příznaky, řeknou si: Tak a stejně jsem onemocněl. Myslí si, že očkování bylo neúčinné. Ale můžou si být jistí, že získali ochranu před něčím daleko závažnějším, než je rýma.“

Jak předejít zdravotním komplikacím

„Určitě byste si měli zkontrolovat očkování proti tetanu.“ Dospělí na rozdíl od dětí taky nebývají očkovaní proti žloutence. „A kdo chodí do přírody, taky proti klíšťové encefalitidě. V dospělém věku tato nemoc probíhá komplikovaně,“ varuje Roman Chlíbek. Přibývá i nemocných s pásovým oparem. Ale i u očkování je třeba určitá uváženost.

Roman Chlíbek

Jak "chytré" umí být viry? Proč očkovat děti před odjezdem na tábor? Co dělá epidemiologovi radost? Více uslyšíte v Archivu pořadů.

autoři: eh , Jiří Holoubek
Spustit audio