„Berdych už byl přepracovaný,“ říká policistka Kahnová, která Berdychův gang dostala za mříže

10. listopad 2016

Byla předobrazem hrdinky seriálu Expozitura. Dnes kapitánka Helena Kahnová pracuje na cizinecké policii. Jak vypadá život ženy, která svého času zjistila, že zločinci jsou i její kolegové?

Původně v Praze chytala kapesní zloděje, pak šla pracovat na kriminálku. Dostala případ, ze kterého se vyvinula jedna z největších kriminálních kauz v české historii – Berdychův gang. Spolu s kolegou se jí podařilo dostat za mříže 50 lidí. Teď o tom jde do kin více než dvouhodinový dokument. Vznikal 4,5 roku.

„Když mě režisérka Nesvačilová oslovila, končila školu a chtěla natočit absolventský film, který by skoro nikdo neviděl. Teď je z toho celovečerní dokument,“ přibližuje zákulisí kapitánka Helena Kahnová. Sama se k případu, na kterém nakonec s kolegou Tomášem Gregorem dělali 7 let, dostala náhodou.

Berdych: Čtyři akce za týden se nedalo stíhat

„Dozvěděli jsme se o únosech lidí a krádežích kamiónů. Bylo to spácháno v policejních uniformách. Začali jsme rozplétat. Bylo to strhující.“ Kahnová dostala Davida Berdycha do vězení natřikrát. „Pokaždé mu někdo z vazby pomohl, mí bývalí kolegové,“ přiznává.

„Říkala jsem mu, že toho stejně nenecháme. Nakonec se rozhodl, že udělá tlustou čáru a vypoví všechno.“ Slíbila mu ale, že se o něj postará, pokud bude v ohrožení života. „Berdych říkal, že kdyby pracoval sám, udělá tři loupeže za rok a zakryje stopy. Ale ti policisté ho nutili dělat čtyři akce za měsíc. Byl přepracovaný.“

Víc respektu získala od podsvětí než od společnosti

Za dopadení Berdychova gangu dostala odměnu 10 000 korun a hodnost majora. Ta jí byla vzápětí při změně zákona odebrána. Jistý Samopalník v dokumentu říká: „Kahnová, ta nás dostala podle pravidel.“ Nedostala víc respektu od podsvětí než od společnosti? „Obávám se, že ano,“ připouští Kahnová.

V podsvětí se Heleně Kahnové říkalo Rudá Soňa. Přezdívku starou 22 let získala, když rozkrývala činnost mafiánů z bývalé Jugoslávie. Při vyšetřování Berdychova gangu odmítla desetimiliónové úplatky. „Snažili se nás zkompromitovat a dostat nás z případu ven.“

Rudá Soňa odmítla milionové úplatky

Tomáš Gregor u útvaru zůstal, Kahnová chvíli pracovala jako novinářka. K policii se ale vrátila. K cizinecké. „Tam to není tak stresující. Někdy o návratu k organizovanému zločinu přemýšlím... Ale asi ne,“ uzavírá Kahnová.

autor: zk
Spustit audio