Poradce ministra začínal v Kanadě jako pomocný dělník. Dnes Zdeněk Hanka školí lékaře a píše knížky

25. květen 2018

V 90. letech byl poradcem ministra zdravotnictví. Přesto z Česka odešel. Dnes se věnuje školení lékařů na extrémní záchranné akce. Sám pracoval jako záchranář na severu Kanady. Byl však i pomocným dělníkem, řidičem školního autobusu a vedl vlastní restauraci.

Hanka je pseudonym. Proč si ho Zdeněk Šťastný zvolil? S údajným falzifikátorem slavných rukopisů to nemá nic společného. Hanka je totiž jeho žena, která je první čtenářkou románů. „Já na její názor dám. Chvilku se sice ošívám, ale vím, že má pravdu.“ Ani s křestním jménem to není jednoduché. Jeho výslovnost je pro Kanaďany složitá a tak mu místo Zdeňku říkají Dane.

Cílem jeho cesty do Česka byl veletrh Svět knihy. Zdeněk Hanka napsal například knihy Střípek malachitu, Dopis do ticha a další. Chystá i knížky pro děti. „Českého jazyka si vážím. Já sám učím český jazyk Kanaďany a vnímám, jak je to jazyk těžký, ale nádherný.“

Setkává se v Kanadě s krajany? Hledá své příběhy nebo k němu přicházejí sami? Je v románu důležitější první nebo poslední věta? Jaké knížky připravuje pro děti? A proč má dřevěné hodinky? Poslechněte si ze záznamu.

Zdeněk Hanka a Jiří Holoubek
autor: zk
Spustit audio