V určitém počtu případů je porucha výchovy daná, říká dětský psycholog

1. červen 2018

Jaroslav Šturma zasvětil svůj život dětem a psychologii. Loni ho papež František jmenoval členem Papežské akademie pro život. Sám má pět dětí. Jak děti vychovávat? Má své místo i trest? A jak se vyznat v dětské duši?

„Úkolem rodičů není děti formovat a měnit, ale vytvářet podmínky, aby se mohlo rozvinout to, co je v nich pozitivní a dobré. Protože je ale člověk i bytost společenská, je důležité, aby se učily žít spolu s ostatními a dodržovat pravidla. Někteří rodiče jsou nešťastní, jak se děti vyvinuly. Je nutné připustit, že v určitém počtu případů je ta porucha daná,“ říká dětský psycholog Jaroslav Šturma.

Jak trestat děti

Má tedy smysl dítě trestat? „I trest může mít svoje místo. Třeba tak, že si dítě do určité míry zažije důsledky svého chování. Když rodiče přijdou s tím, že dítě zlobí, a co už mu všechno zakázali, tak jim říkám, aby si udělali seznam svých reakcí – slůvka pochvaly, úsměv, napomenutí, pohlavek. Pro začátek je třeba v té emoční bilanci 5x víc toho pozitivního.“

Zkušenost dětí se smrtí

Jaroslav Šturma si ke svým pěti dětem vzal z dětského domova dítě s cystickou fibrózou i s vědomím toho, že dítě nemoci později podlehne (stalo se to v jeho 14 letech). „Ptal jsem se syna, jak to vnímá. A on říkal, že je to s ním někdy těžké, ale že si cvičí nervy. I díky tomu získaly děti pro život nějakou kvalitu navíc. Bolest a radost jsou někdy neoddělitelné.“

Čím si ho při osobním setkání papež získal? Mají rodiče před dětmi přiznat, že se zmýlili? Proč se někteří rodiče chovají tak špatně k dětem? Poslechněte si ze záznamu.

autor: zk
Spustit audio