Nerez vstane z popela jako fénix, říká zakládající člen Zdeněk Vřešťál

22. červen 2018

Zdeněk Vřešťál napsal víc než 300 písní. Je zakládajícím členem kapel Nerez i Neřež. Jeho hudbu uslyšíte ve filmu Román pro muže nebo v seriálu Vinaři. Doprovázel Marii Rottrovou, spolupracoval s Jarkem Nohavicou. Teď chystá bilanční CD.

Potěšilo ho, že v Uhříněvsi bude ulice Zuzany Navarové, která patřila k zakládajícím členům skupiny Nerez. A Nerez by měla jako bájný pták fénix povstat z popela. Novou zpěvačkou bude Lucia Šoralová. „Mě a Vítka Sázavského to oslovilo. Je ideální, když dva nosí písničky, a třetí jim do toho kecá. My se Zuzanou jsme je nosili, a Vítek do toho kecal. Písničky od Lucie jsou skvělé. Nová deska Nerezu bude i na vinylu. Bude tu čeština, slovenština, hebrejština a romština.“

Kam chodí Zdeněk Vřešťál pro inspiraci? „Hodně jsem toho napsal, teď čerpám ze šuplíku, ale i v hlavě se toho hodně schovává. Když člověk zachytí správný okamžik, tak je hotová písnička za pět minut. Když ji smolím a škrtám, tak to většinou není dobré."

Jiří Holoubek a Zdeněk Vřešťál

Které písně jsou na dvojCD Neřež? Kde můžete aktuálně Neřež slyšet? Proč nezávidí současným mladým muzikantům? Jaký má hudební vzor? Jak se mu spolupracuje s Marií Rottrovou? Poslechněte si ze záznamu.

autor: zk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.