Tisíce politických kreseb Štěpána Mareše – a teď ilustrace k pohádce

10. prosinec 2010

Nejznámější osobnost současné české karikatury Štěpán Mareš se ve vysílání „dvojky“ Českého rozhlasu představil nejen jako štiplavý obrázkový komentátor české politické a společenské reality, ale překvapivě i jako ilustrátor pohádek.

Jak se nám svěřil v úvodu pátečního (10. 12.) Setkání Hosta do domu, jde o právě vydané dílko spisovatele Jana Jílka „Pohádka o štěstí v lásce“, ke které nakreslil moderní obrázky – například princeznu, ale i mladou, krásnou ježibabu v minisukních, tedy v moderním oblečení, nebo snad v každé pohádce se vyskytujícího Honzu (tady Janka) jako svalovce typu Staloneho či Schwarzenegra. Přes 40 ilustrací k pohádce tvořil – vedle jiné práce – skoro tři čtvrtě roku.

„Byla to pro mě výzva, že kreslím i jiné věci než je politická karikatura, tak jsem řekl ano. V té pohádce nenajdete nikoho konkrétního, není to časově omezená věc jako politická karikatura, ta pohádka žije dnes a stejně tak bude čitelná i za deset let,“ vysvětlil Štěpán Mareš své motivy, proč tyto pohádkové ilustrace dělal.

Při kreslení politické nebo společenské satiry - technologicky vzato - má rád lidi s výraznými rysy. Uvedl to na příkladu současného ministra vnitra, který se prý kreslí líp než jiní: „Radek John má vousy, trochu tváře vypouklé, trochu obočí jakoby nazlobené, kreslí se výborně. To je takové požehnání pro každého kreslíře, který se zabývá karikaturou.“

Štěpán Mareš

Několik matadorů české politiky, jako prezidenty Havla nebo Klause, se odváží nakreslit zpaměti, u těch novějších si ale vedle čistého papíru radši položí jejich fotografii a drží se jich – jaksi pro kontrolu, aby je „dostal do ruky“.

Jako první politickou karikaturu nakreslil Štěpán Mareš během studia na gymnáziu v roce 1986 tehdejšího komunistického vůdce Gustáva Husáka, s typickými velkými silnými brýlemi, jak sedí u vánočního stromku a prohlíží si dárky, které dostal od soudruhů ze Sovětského svazu – jak od tehdy už zemřelých generálních tajemníků, tak i od čerstvého vůdce Gorbačova. A byla to třeba umělá výživa.

Štěpán Mareš

A jak by charakterizoval svoje obrazy, které maluje na plátno olejovými nebo akrylovými barvami? „Je to volná fantazie, když řeknu surrealismus, tak si vybavíte Dalího, ale tak bych to nechtěl přirovnávat, tak řekněme fantaskní realismus, volná fantazie s kapkou černého humoru, něčeho nepřirozeného, zvláštního.“

Ne každému kreslený humor Štěpána Mareše sedí. Přestože je to jen nadsazená reakce na skutečnost, na činy, na prohlášení. Takže se už dokonce setkal s výhrůžkami, například, že bude mít zuby ve skleničce. Ale jen s výhrůžkami anonymními, z očí do očí se mu to ještě nestalo.

Naopak se na veřejnosti už nejednou potkal se sympatizanty své práce. Což mu po jeho příjemné hodinové návštěvě na Českém rozhlase 2 – Praze moc a moc přejeme.

Štěpán Mareš

Víc si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru moderátora Vladimíra Kroce s kreslířem Štěpánem Marešem.

autor: Miroslav Panuška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.