Miroslav Bárta: „Kulturní a historický odkaz Egypta zatím není ohrožen“

3. únor 2011

Hosty čtvrtečního (3. února) předpoledního rozhovoru byl vedoucí českých výzkumů v Egyptě Miroslav Bárta.

S napětím hledíme k Egyptu, kterým zmítá bouře nepokojů, země se možná nevyhnutelně blíží k občanské válce. Tisíce turistů prchají pod dohledem ambasád od pyramid a Rudého moře. Ovšem jeden důležitý fakt zůstává médii opomíjen. Nesmírné kulturní bohatství, kterým Egypt oplývá, je nyní ponecháno na pospas rukám vandalů a vykradačů hrobů, plundrujících odkazy dávné civilizace.

Dnešním hostem moderátorky Martiny Kociánové se stal egyptolog a vedoucí českých výzkumů v Egyptě Miroslav Bárta. Vystudoval egyptologii, pravěkou a raně středověkou archeologii na Univerzitě Karlově v Praze. V roce 2009 byl jmenován profesorem pro obor egyptologie a stal se také vedoucím expedice do Abusíru, rozsáhlé lokality, na níž se nachází nekropole staroegyptských panovníků.

Kvůli současné vlně občanského násilí v Egyptě jsme se pochopitelně našeho hosta zeptali, co se děje ve výzkumné oblasti: „Informace jsou kusé a nepřehledné. Tento týden v pondělí vzniklo Ministerstvo pro památky. Zabránilo se tak poškozování archeologických exponátů např. v Egyptském muzeu v Káhiře. Vláda se snaží dostat pod kontrolu inkriminované lokality, kam posílá vojáky, aby nedošlo k dalšímu poškozování artefaktů.“ Existují dvě kasty místních obyvatel, dodává M. Bárta. Jedni pyramidy chrání vlastním tělem a druzí rabují. Naštěstí prý převažuje pozitivní segment: „V hlavním městě je třeba celá řada lidí, co postávají v noci kolem muzea a hlídají ho, aniž by za to byli placení.“ To je bezesporu dobrá zpráva nejen pro posluchače Dvojky, ale pro celý svět a lidstvo jako takové.

Logo

Otázkou zůstává, zda se současné události daly předvídat a zda se jim dalo předejít: „Mě bylo jasné, stejně jako komukoliv jinému, že egyptská společnost je vystavená mnoha stresům. Zachycovali jsme jasné signály o tom, že lidé žijí na hranici chudoby.“ Průměrný dělník musí, podle slov archeologa, na 1kg hovězího masa pracovat v průměru dva dny. Běžné rodiny žijí z chleba, sýru a dostupné zeleniny.

V každém případě kulturní památky - a také archeologie - tvoří významnou část místní ekonomiky. Bohužel se šíří špatné zprávy z pyramidových polí, kde se i přes veškerá opatření rabuje a památky vykazují výrazné škody. V zemi je momentálně velice obtížné se pohybovat i pro Egypťany, natož pro cizince, takže revize škod není možná. Místní policie je zcela vytížená potlačováním občanských nepokojů.

Neferirkareova pyramida v Abúsíru

Jak bude tedy vypadat budoucnost praktické egyptologie? M. Bárta odpovídá: „Snažím se sledovat všechna dostupná zpravodajství, která zatím nasvědčují tomu, že by k zásadním změnám nemělo dojít. Náš výzkum se musí odehrávat přímo na místě a nejde ho přesunout do kanceláře.“ I následující slova vedoucího českého výzkumu v Egyptě nás uklidňují: „Situace v poušti je velice složitá. Najít na několika metrech čtverečních písku to, co člověk hledá, je docela problém. Nebojím se ale, že by místní vandalové v následujícím období znehodnotili nějaký významný objev. Postrádají totiž potřebné technického zázemí a pocházejí většinou z chudých poměrů. Nemají takovou podporu jako my, tedy satelitní snímky a geologický průzkum.“ Snad tedy egyptský odkaz ze slavné minulosti bude zachován pro další generace.

Více si poslechněte sami, a to v audiozáznamu rozhovoru s moderátorkou Evou Kvasničkovou.

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.