Jan Bárta: „Naučíš-li člověka lovit, nasytíš ho na celý život"

18. březen 2011

V pátek 18. března byl hostem moderátorky Stáni Lekešové po 11:05 hodině výkonný ředitel humanitární organizace ADRA Jan Bárta.

Toto mezinárodní sdružení má pobočky ve 125 zemích světa a pomáhá tam, kde jsou lidé ohroženi na životě v důsledku přírodních katastrof, hladomorů či válečných konfliktů. Hlavní mapu aktivit ADRY můžeme rozdělit do 3 částí. Dnešní host je popsal následovně:

"První třetina je humanitární pomoc doma i v zahraničí. Takovým klasickým případem jsou povodně, naposledy na Liberecku, a v zahraničí samozřejmě Japonsko a Haiti. Druhá část je to, čemu říkáme rozvojová pomoc. Tam zasahujeme ve chvíli, kdy se lidé sice netopí anebo nepřišli o všechno, ale my jim pomáháme, aby si tzv. začali co nejdříve pomáhat sami. Je to v kontextu čínského přísloví, které rádi užíváme: ´Dáš li člověku rybu, nasytíš ho na jeden den. Naučíš – li člověka lovit ryby, nasytíš ho na celý život.´“

Jan Bárta

To je případ Angoly a Mongolska, kde ADRA pomáhá zemědělcům učit je lépe obdělávat půdu tak, aby začali být soběstační. Za důležitou rozvojovou pomoc považuje Jan Bárta také vzdělávání. Při svém posledním pobytu v Keni pomáhal škole se 650 žáky, a to se zlepšením výuky.

Poslední třetina aktivit zahrnuje vše, co se týká České republiky. ADRA spolupracuje se 13 dobrovolnickými centry. Lektoři vyprávějí dětem jak v mateřských, tak na základních a středních školách o potřebě pomoci zemím na jihu Evropy, který je chudší než státy na severu. České děti se tak učí pamatovat na ty, kterým se nežije tak dobře jako jim.

Z odpovědí Jana Bárty jsme se také dnes dozvěděli, že Česko patří k těm solidárnějším společnostem, v případě humanitárních katastrof až k nadprůměrně štědrým. Za tento přístup se českým spoluobčanům od Jana Bárty dostalo pochvaly a poděkování za podporu. Problém je pouze u rozvojové pomoci, která již tak štědrá není. Tady nám podle Jana Bárty chybějí, o aktuálních projektech humanitárních organizací, řádné informace.

Jan Bárta se také pokusil rozptýlit obavy posluchačů, zda darované peníze opravdu skončí "v těch správných rukou". Pokud jde o veřejnou sbírku, je organizace povinna dokázat, že peníze byly utraceny správně. Lidé vše najdou ve veřejné výroční zprávě, kde je i finanční přehled, jak se peníze spotřebovávaly, a to včetně financí na provoz. Představa, že se celá stokoruna, kterou pošlete dětem v Africe, dostane až na černý kontinent, je naivní. Část zůstane na vedení administrativy, tak to normálně funguje. Pokud se provozní náklady pohybují mezi 15 – 25 %, pořád je to podle Bárty únosná míra.

Humanitární pomoc ADRA ČR africké Keni - ošetření popáleného dítěte

Podle slov Jana Bárty nesmíme trvat na tom, že život je ráj. Musíme žít s vědomím, že bolest je součástí života a že se přes bolest můžeme přenést snadněji díky druhým. Snad právě proto posíláme peníze i do katastrofickým zemětřesením postiženého Japonska. Jde o to říci: myslíme na vás.

Pokud chcete přispět na projekty organizace ADRA, můžete tak učinit pomocí dárcovské sms ve formě DMS ADRA a text zaslat na telefonní číslo 87777. Veškeré další informace, jak pomoci, najdete na adrese www.adra.cz
Další možnosti, jak Japonsku pomoci, najdete v našem článku Humanitární pomoc lidem v Japonsku.

ADRA Autolékárničky

Pokud vás rozhovor s ředitelem Janem Bártou zaujal a rádi byste se dozvěděli více podrobností, poslechněte si audiozáznam.

autoři: Jan Bárta , Eva Belzová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.