Halina Pawlowská sní o moři, slunci a doživotní rentě

3. červen 2011

V pátek (3. června) byla hostem magazínu „Je jaká je“ po 11:05 hodině publicistka Halina Pawlowská

„Mým snem je, abych měla kolem sebe stále hodně přátel, kteří mě neopustí až mi bude nejhůř, a abych se měla čemu smát, a to aspoň několikrát denně.“ Tato věta charakterizuje životní postoj publicistky Haliny Pawlowské. I přes to, že je její program velice nabitý, udělala si čas na posluchače Dvojky Českého rozhlasu.

Právě dnes na Filmovém festivalu pro děti a mládež ve Zlíně probíhá den Českého rozhlasu. H. Pawlowská několik let pracovala na sesterské stanici Radiožurnál. Nyní se rovněž věnuje recenzím knih a spolupracuje s nejmenovaným nakladatelstvím . Právě se totiž stala jeho manažerkou. V médiích se pohybuje od roku 1990 a jsou jí velice blízká. Četba je prý jednou z jejích nejmilejších činností. Preferuje severskou literaturu, anglický humor a volí především beletrii, ovšem nevyhýbá se ani literatuře faktu. „V poslední době se zajímám o slovanskou kulturu a čtu ukrajinskou a ruskou literaturu. Práce mě stale baví, i když si hýčkám představou, že bych se jednou dostala k nějaké doživotní rentě,“ popisuje aktuální zájmy a vize budoucnosti H. Pawlowská.

Filmový festival Zlín

Filmový festival je věnovaný především dětem. Co si H. Pawlowská myslí o současné kinematografii určené právě jim? „Nemám pocit, že uspokojit děti je v dnešní době náročnější. Možná pouze díky velké mediální konkurenci se to obtížnější může jevit. Princip ovšem zůstává stále stejný. Děti jsou náročné a člověk se jim musí zavděčit.“ Také dodala, že děti mají rady jasné odpovědi a nutí nás o sobě často přemýšlet: „Je třeba složité odpovědět na otázku, jaký je váš hrdina? Vzpomněla jsem si na knihu Dobrodružství malého indiána, který žil v amazonském pralese. Je opravdu těžké na takové otázky pohotově odpovědět.“

Spisovatelka prozradila, že čerstvě shlédla novou pohádku Zdeňka Trošky, která se jí velice líbila. Pokud by ale měla zapátrat v paměti a vzpomenout snímek z jejích dětských let, tak si žádný "úchvatný" nevybaví. Pouze klasická díla, a ta ji výrazně neoslovují. Bývalý prezident Václav Havel označil H. Pawlowskou za tuzemskou "královnu bulváru". Lze jí bez ostychů nazývat první bulvární novinářkou v ČR, což sama potvrzuje. S dnešním bulvárem ale nechce mít nic společného, za něj se občas stydí.

Logo

Více si poslechněte v přiloženém audiozáznamu rozhovoru...

autor: Jan Sklenář
Spustit audio