Podle Jiřího Hány může Shakespeare i po tolika letech prostřednictvím divadelní hry říci mnoho

27. červen 2011

Marie Retková v pondělním pořadu Je jaká je (27. června) přivítala hned dva hosty: uměleckého ředitele shakespearovských slavností Libora Grosse a herce Jiřího Hánu, člena Městských divadel pražských, který letos na akci vystupuje jako Pistol ve hře Jindřich IV.

Letní slavnosti jsou nejstarší a největší shakespearovskou divadelní přehlídkou pod širým nebem v Evropě. Svým rozsahem, zaměřením a prostorami, ve kterých se odehrávají se jedná o unikátní festival. Divadelní hry můžeme shlédnout v Praze, Brně, Ostravě, Bratislavě ve Zvoleně a Košicích. Odehraje se přes 150 představení a uskuteční mnoho doprovodných akci. Na prknech, která znamenají svět se objeví například Táňa Vilhelmová, David Novotný, Vojta Dyk. Matouš Ruml, Bolek Polívka a mnoho dalších.

Libor Gross se rozhovořil o letošní programové náplni: „Novinkou je hra Zkrocení zlé ženy. Dále uvedeme Jindřicha IV. Jedná se o inscenaci, kterou jsme poprvé uvedli minulý rok v režii Lucie Bělohradské. Veselé paničky windsdorské zase režíroval Jiří Menzel. Z Ostravy bych nejvíce vypíchl nově uvedeného Romea a Julii.

Jiří Hána

Největší novinkou festivalu potom jsou Dětské dny, kterými se organizátoři festivalu snaží oslovit nejmladší diváky (6-14 let) a seznámit je s dílem a životem Williama Shakespeara. Nejvyšší purkrabství Pražského hradu bylo přeměněno na jedno obrovské dětské hřiště. Děti formou divadelní pouti a stanovišť zažívají ukázky z her, mohou si vyrobit kostým, zahrát si loutkové divadlo, nebo zkusit psát brkem. Zájem byl dle organizátorů velký, a tak se těší i na dny následující, kdy očekávají stejnou přízeň návštěvníků.

Při nepřízni počasí jsou organizátoři občas nuceni představení zrušit. „Stane se, že předpověď počasí není nejpříznivější,“ říká Libor Gross. „Počasí je jednou z nejsložitějších disciplín. Jsme náležitě připraveni a snažíme se držet zavedeného scénáře, co v takových situacích dělat.“ Za lehkého deště herci plynule pokračují, pokud ale překročí únosnou mez, musí se představení zrušit. Náhradní termín díky časté vyprodanosti všech představení není možný. Vstupné se vrací, pokud déšť přeruší představení, do jedné hodiny od začátku.

Jiří Hána a Vasil Fridrich

I po tolika letech může Shakespear prostřednictvím divadelní hry říci mnoho,“ říká Jiří Hána a dodává: „Často se stává, že jsou jeho hry poupravovány a text zachován, ale děj se odehrává v jiných scénách, aby hra byla divákovi bližší.“ V Národním divadle herec zažil například nové zinscenovaní Antonia a Kleopatry, kdy na sobě vojáci měli moderní uniformy.

autor: Jan Profous
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.