Podle Reného Mašína je Horská služba ČR jedna velká rodina

23. prosinec 2011

V pátek (23. prosince) přivítala Daniela Brůhová v magazínu „Je jaká je“ po 9:05 hodině Reného Mašína z Horské služby v Jizerských horách.

Horská služba funguje v Jizerských horách již od r. 1954. Má 7 stanovišť a nejnovější z nich je v Lázních Libverda. „Místo je určeno pro letní sezónu. Z hlediska četnosti je náročnější zimní sezóna, ale letní úrazy jsou horší a my se hůř dostáváme do míst, kde se zraněný nachází.“

Na horách se vyplácí obezřetnost

Dnešním dnem, kdy dětem začaly prázdniny, startuje v Jizerských horách zimní sezóna. S vyšší návštěvností vzrůstá také počet úrazů a výjezdů záchranářů. „Jizerské hory jsou sice nízké, ale umí být hodně drsné. Co se týká rychlých klimatických změn, jsou srovnatelné s Alpami. Intenzivní sněžení a vichr nejsou výjimečným jevem. Hory u nás umí být velmi zákeřné a nebezpečné,“ řekl René Mašín. Jak poznamenal, lidé by na horách měli být maximálně ukáznění. „Turisté a vyznavači zimních sportů často přecení své schopnosti, neodhadnou síly, neinformují se o počasí a pak potřebují pomoc. U starších lidí také dochází k srdečním příhodám.“ V takovém případě je prý třeba urychleně přivolat pomoc. Členové horské služby jsou také schopni telefonicky poradit, jak zahájit případnou resuscitaci.

Na počtu úrazů mají největší podíl sjezdoví lyžaři

Při lyžování na sjezdovkách často nedáváme pozor a srazíme se s jiným lyžařem, v horším případě pak se stromem. „Když je člověk svědkem podobného úrazu, měl by se snažit sám pomoci. Lidé často zavolají záchranáře, ale sami nejsou schopni poskytnout rychlou pomoc, kterou zraněný akutně potřebuje.“ V první chvíli by člověk měl zjistit formu úrazu a při zlomeninách nehýbat s raněným. Neměl by v žádném případě odjíždět, ale zůstat na místě. K nehodě se členové Horské služby musí dostat do 30 minut. Jen ve výjimečných případech, kdy to nedovolují klimatické podmínky, nemusí být tento limit dodržen. Nejčastějším úrazem jsou zpřetrhané nebo pohmožděné kolenní vazy. Pak zlomeniny dolních končetin a u snowbordistů pak horních končetin. „Všichni, kdo se pohybují na sjezdovkách, by si měli uvědomit, že ne všichni dobře lyžují. Zkušený lyžař by měl být ohleduplný, opatrný a vnímat své okolí.“ Helma by podle Reného Mašína měla být samozřejmostí, i když ani ta prý nebývá zárukou toho, že se nezraníme.

výuka lyžování

Koordinace a spolupráce hraje velkou roli

Jizerské hory nepatří do lavinových míst, ale místní Horská služba přesto jednoho má. Slouží k dohledávání zraněných a také jako rezerva pro kolegy z Krkonoš. Vzájemná součinnost a spolupráce je v tomto oboru velmi důležitá. „Horská služba ČR sdružuje všechny jednotky ve všech pohořích. Celkově se jedná o více než 60 členů, pro které se organizují společná školení, semináře, akce a cvičení." Letos bylo doškolování v Krušných horách zaměřeno na záchranu ve skalním terénu. „Dá se říct, že jsme vlastně jedna velká rodina roztroušená po horách,“ dodal René Mašín.

Více informací najdete v záznamu rozhovoru s Danielou Brůhovou.

autor: eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.