„A kam to chcete, Šternberk? Do Šternberku.“ Šlechtic známý z Černých baronů na hradě pořád žije

2. srpen 2016

Český Šternberk je perlou Posázaví a jeden z našich nejstarších hradů. Jeho zvláštností je, že je soukromý. A jeho pán Zdeněk Sternberg na něm pořád bydlí. Můžete ho tam potkat?

„A pozdravujte soudružku hraběnku,“ podepisuje Jiří Schmitzer Václavu Vydrovi propustku na dovolenou ve filmu Černí baroni. Herec Václav Vydra v něm hrál právě Zdeňka Sternberga. „V knize tato postava nebyla, až pan režisér si ho přidal do snímku,“ připomíná kastelánka Zuzana Míková.

„Pan Sternberg byl na vojně opravdu u PTP. Ale ne na Zelené Hoře, ale v Hrdlovce u Duchcova a potom v Ostravě.“ Letos mu bude 93 let. Na hradě sice žije, ale potkáte ho jen, když budete mít velké štěstí. Přitom ještě jeho otec Jiří Sternberg hradem i prováděl.


Arabela a Anděl Páně
Samotný hrad Český Šternberk je ale spojený s jinými filmy, které se tam točily. Mezi nejznámější patří Arabela a Anděl Páně. „U nás nejsou repliky. Nic, co by mohli použít. Takže pronajímáme prázdné prostory.“ Všechny vydělané peníze jdou na opravu hradu.

Dnes můžou provádět i uklízečky

Vyprávěl věci, které se nikde nedočtete. V místnostech, ve kterých prohlídka probíhala, totiž Sternbergové žili až do roku 1949. „Před každou prohlídkou pečlivě pronášel formuli o tom, jak šlechtici lid vykořisťovali. Přestože mu říkali, že to nemusí dělat.“

K provázení po hradě je dnes vyškolen všechen hradní personál. Včetně uklízeček pro případ nouze. Při konkurzech na průvodce zkouší kandidáty v němčině hradní pán osobně, zatímco jeho syn v angličtině. Kastelánka Zuzana Míková na Českém Šternberku pracuje už 17 let. Vyrůstala v podhradí.

Zuzana Míková
autoři: eh , Jan Rosák
Spustit audio