Adoptujte slepici! Slepičí aktivista bojuje o to, aby ptáci z velkochovu neskončili na jatkách

5. listopad 2015

Jako manažer chtěl změnit svět. Podařilo se mu to ale v úplně jiné sféře. Jeho koníčkem se stala záchrana slepic z velkochovů, kde žijí v nelidských podmínkách. Založil webové stránky a slepicím hledá nové majitele a nové domovy.

Petr Dobrý má sám problém s tím, čím vlastně je. Pracoval na manažerské pozici. „Začal jsem po revoluci v zahraniční firmě a věřili jsme, že změníme svět.“ Pak ale zjistil, že ho práce nenaplňuje, a tak se rozhodl pro radikální změnu.

Podivný koníček

Záchrana různých živočichů se stala jeho velkým koníčkem. Po čase zjistil, že slepice žádné ekology a ochránce nevzrušují. Ptal se sám sebe proč, když to jsou zvířata jako každá jiná. „Tak s nadsázkou říkám, že ty slepičky na mě tak trochu zbyly,“ usmívá se Petr Dobrý.

Čtěte také

Slepičí život = jepičí život

Mají se slepice z velkochovů opravdu tak špatně? „Vlezte si do telefonní budky, vezměte si tam devět kamarádů a žijte tak 16 měsíců. Tak nějak by se to dalo zjednodušit,“ vysvětluje Petr Dobrý.

Slepice dnes žijí natěsnány v klecích po 10 a každá z nich má pro sebe prostor trochu větší, než je formát A4. „Nemůže ani roztáhnout křídla. Může jen pít, jíst a snášet. Po 16 měsících, kdy na několik týdnů poleví ve snášení, tak je pro velkochovy nerentabilní a za odměnu ji pošlou na jatka.“

Podmínky adopce

Když projekt Slepice v nouzi spustil svůj web, přišla objednávka na 5000 slepic. „Máme tam informace o tom, co obnáší mít slepice, a registrační formulář pro lidi, kteří mají zájem slepice adoptovat.“

Lidru Libotenice - rozšířený klecový chov

Slepičí záchranář přiznává, že si naivně myslel, že velkochovy budou rády, když slepice nepůjdou na jatka. Opak se ukázal pravdou. „Nechtějí s námi spolupracovat, protože ukazujeme to, co by mělo zůstat skryto, tj. podmínky chovu v klecích.“

IQ v normě

Spousta lidí tvrdí, že slepice jsou hloupá a tupá zvířata. Petr Dobrý ujišťuje, že to není pravda. „Slepici naučíte během hodiny tři barvy a tři tvary. Je to zvíře jako každé jiné.“ To znamená, že se umí radovat i truchlit. Pozná „svoje“ lidi a dokáže být i přítulná. Všechno záleží na tom, jak se k ní člověk chová.

Jak poznat dobré vejce

Když potřebujete vajíčka, jdete do supermarketu a koupíte si je. Na krabici uvidíte nejčastěji trávu a sluníčko, ale můžete si být skoro jisti, že slepice, které je snesly, trávu a slunce v životě neviděly. Poznat to ale lze.

Na všech vejcích je dlouhé razítko plné čísel. Čím vyšší je první z nich, v tím horších podmínkách byla slepice chovaná, vysvětluje Petr Dobrý. „Trojka jsou slepice z klecových chovů, dvojka jsou z halových chovů, jednička je chov na volno a nula je biochov.“

Petr Dobrý

Jak žijí slepice v halách? Jak je doma správně chovat? Musí se ke slepicím pořídit kohout? Jak jsou náročné na chov? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: Tereza Stýblová , eh
Spustit audio