Zemřel slovenský herec Andrej Hryc. Nežil jsem nadarmo, bilancoval na Dvojce

31. leden 2021

Ve věku 71 let zemřel Andrej Hryc, slovenský herec a muž několika profesí a řemesel. Žil jsem krásný život, svěřil se v rozhovoru v roce 2013. Na Dvojce si v neděli 31. ledna od 21 hodin můžete poslechnout rozhovor Hany Švejnohové s Andrejem Hrycem.

Andrej Hryc hrál ve 40 filmech a 200 televizních inscenacích. Založil galerii i Rádio Twist, byl honorárním konzulem Seychelské republiky na Slovensku a byl poradcem ministra kultury Slovenské republiky. „Já nedělám nic, co by mě nebavilo,“ řekl na Dvojce.

V 63 letech napsal knihu o svém životě. „Jsem naučený říkat to, co mi slina na jazyk přinese a tak jsem napsal i tuto knihu. Dal jsem ji přečíst dceři a ta mi donesla 32 připomínek. Já akceptoval ale jen dvě, které se jí týkaly. Řekl jsem si totiž, že jsem tu knihu začal psát kvůli vyčištění duše, že to je moje zpověď.“

Rádio Twist

Andrej Hryc byl také ředitelem úspěšného slovenského rádia Twist. „Z malého lokálního rádia jsme udělali celoplošku, které se bála celá vláda.

Rádio vzniklo v roce 1993. Chtěli jsme konkurovat Slovenskému rozhlasu, a to se nám povedlo. Do té doby tady existovala velká cenzura. A pak se děly docela šílené věci: sledovala mě tajná služba, odposlouchávali mi telefon, musel jsem u sebe stále nosit zbraň.“

Chtěl za sebou něco zanechat

Vždy jej deptalo, že ač v divadle udělá skvělé role, tak o tom nikdo neví. „Když se natočí film, tak to je tady navždy, když sochař udělá sochu, tak je tady taky navždy. A já po sobě chtěl něco zanechat.“

„Mám pocit, že jsem nežil nadarmo. Žil jsem krásný život a kdybych věděl, že už nic dalšího nebude, tak to mohu s klidnou hlavou říct. Ale samozřejmě doufám, že tady rozhodně ještě nekončím,“ bilancoval v rozhovoru na Dvojce.

autor: lup
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.