Architekt: Nemáme pokoru k minulosti a bydlení předěláváme podle nabídek hobby marketů

25. červenec 2016

Ani bohatí developeři moc nepomáhají. Právě naopak. Pro ně je výhodnější bourat. Že je možné to dělat jinak, ví architekt Pavel Prouza. Sám udělal ozdobu krajiny z pivovaru v Lobči.

Architekt Pavel Prouza netuší, jestli jsou ohroženější průmyslové památky někde v pohraničí nebo ty v okolí Prahy, kde na ně mají zálusk developeři. Ty často ani nenapadne nechat objekt stát a využít ho pro plánované účely. „Řada objektů to ale velmi dobře dokáže,“ myslí si Prouza.

Hlavně střecha

V Česku je ale 40 000 památkových objektů a 700 z nich je trvale ohroženo. „Když si každá památka najde svého blázna, tak by se je mohlo podařit zachránit,“ říká Prouza. Sám zrenovoval ruinu pivovaru v Lobči. Je mu ale jasné, že není možné se chovat neustále jako mesiáš.

„Naše generace nemusí spravit všechno. Když na to není, musí se udělat taková opatření, aby s tím mohla pracovat generace, která už na to mít bude.“ A to nejdůležitější je vždycky střecha.

Krajina zničená přestavbami

Jako odstrašující příklad vidí třeba střední Čechy. „To je krajina zničená individuálními přestavbami. Není tam pokora k minulosti. Češi jsou modernisti. Předěláváme domky podle toho, co se právě prodává v hobby marketu.“ Jak se záchraňují industriální stavby v Německu? Čím ho přitahují Sudety? Poslechněte si ze záznamu.

Pavel Prouza
autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio