„Běháme maraton, hrajeme divadlo, vydáváme časopis.“ Takhle to vypadá ve škole pro hluchoslepé nebo autistické děti

13. září 2017

„Učíme i rodiče,“ říká zakladatelka školy Dagmar Herrmannová. Její charitativní organizace Pink Crocodile se zaměřuje na děti s velmi těžkým postižením.

„Všechno, co se s nimi dá podnikat, tak podnikáme. Ať je to maraton, sjíždění sjezdovek, hrajeme muzikály a divadlo, vydáváme časopis... Věříme, že naše děti dokáží vše, jen se jim musí trochu pomoci,“ říká Dagmar Herrmannová.

Organizace Pink Crocodile, kterou založila před osmi lety, poskytuje postiženým dětem vzdělání, terapie i pomoc s integrací do společnosti. Výuka probíhá podle osnov pro speciální školy, rodiče děti na devátou ranní přivedou a odpoledne nebo večer si je zase berou domů. Důležité je pracovat na rozvoji komunikace.


Program je velmi pestrý. Celé dopoledne je ve znamení muzikoterapie, celkově hodně pracujeme s hudbou. A také s humorem. Snažím se, aby noví zaměstnanci měli optimismus v očích. Je důležité, aby na děti přenášeli pohodu.Dagmar Herrmanová

Učíme komunikovat i rodiče

Většina dětí totiž kvůli svému postižení nemluví. Místo toho používají znakový jazyk, obrázky nebo zástupné předměty. Hrnek třeba znamená svačinu, lžíce oběd a boty vycházku. Hluchoslepé děti komunikují buďto pomocí předmětů, případně jim terapeut znakuje na tělíčko nebo ruku v ruce.

„Učíme to i rodiče. Dítě to hrozně těší. Pro dítě je velkou motivací, když ví, že komunikace funguje. Je to důležité i pro jeho psychickou pohodu. Protože když mu okolí nerozumí, projevuje se to pláčem, agresivitou nebo sebepoškozováním. Hodně pomůže, pokud se naučí používat třeba jen 10 předmětů nebo obrázků.“

Těžce postižených přibývá

Na čekací listině do školy a školky Pink Crocodile je aktuálně 40 dětí. „Naše kapacita je bohužel omezená a stále bojujeme s prostorem. Máme jen 280 metrů čtverečních v Letňanech, kde je 10 dětí ve školce a stejný počet ve škole.“ Dětí s těžkým postižením je ale v ČR víc než 4000.

Herrmanová proto plánuje stěhování do nových prostor. Zatím ale hledá marně. Cílem totiž není jen navýšit kapacitu mateřské a základní školy. Součástí centra by měl být i dětský hospic. Pomozte jejich snu a nakrmte krokodýla! Darovat je možné peníze i čas.

Jak Pink Crocodile pomáhá v rozvojových zemích? Poslechněte si ze záznamu.
autoři: Stáňa Lekešová , ert
Spustit audio