„Bolesti trvaly roky. Odmítl jsem morfin a rozhodl se pro amputaci.“ Příběh úspěšného handicapovaného atleta a mistra kávy Jaroslava Petrouše

22. červen 2017

Prodělal dva těžké úrazy a sám se rozhodl pro amputaci nohy. Tvrdí, že to bylo jedno z nejlepších rozhodnutí v životě. Se životem se popral a zvítězil. Z čeho čerpá energii a sílu?

V 18 letech přišel úraz kotníku, později úraz kolene a šest let chůze o francouzských holích. „Nebyla ani sekunda, kdy by noha nebolela. Bral jsem 20 prášků denně. Bolesti trvaly dva roky. Odmítl jsem morfin a rozhodl se pro amputaci,“ říká Jaroslav Petrouš.

To se stalo před šesti lety. Bolest pak vystřídaly fantómové pocity. „Při nich cítíte třeba prst za hlavou. Svědí vás něco, co nemáte. Ale není to tak hrozné, i když vím, že někteří s tím mají problémy.“ Dnes má nejmodernější bionickou protézu s procesory a jako handicapovaný atlet reprezentuje ČR.

Tvrdím o sobě, že jsem zdravější, než když jsem chodil o francouzských holích. Ani jako barman ani jako sportovec si nepřipadám handicapovaný. V kalhotách vypadám jako zdravý člověk. Handicapovaný jsem doma, když protézu sundám.

Jaroslav Petrouš

Vzhůru na Sněžku!

Že bude pomáhat handicapovaným dětěm, se rozhodl už den po amputaci. „Viděl jsem film, kde člověk bez nohy vylezl na nějakou horu. Pak přišel do nemocnice můj kamarád a řekl, že vylezeme na Sněžku. Já tam nebyl ani jako zdravý, natož s protézou,“ směje se dnes úspěšný atlet.

„Dvacet čtyři dní po amputaci jsem už chodil s protézou bez francouzských holí. Někdy to trvá měsíce, já říkám, že problém je v hlavě.“ Kvůli vlastní zkušenosti později spoluzakládal nadační fond KlaPeto. Je taky autorem charitativní akce Výstup na Sněžku.

S protézou na Sněžku za hodinu

Výstup na Sněžku pro Péťu

„Letos jsme pořádali pátý ročník a přišlo 3000 lidí. Je tu možnost popovídat si s rodiči dětí bez končetiny, co je čeká. Na Sněžku vyráží tisíce lidí a jsme schopni vybrat milion korun, které do poslední koruny přerozdělíme mezi děti,“ připomíná.

„Jeden kluk z Trutnova nenáviděl svoji protézu. Na Sněžku přijel o francouzských holích. My jsme mu přispívali na rehabilitační pobyt. Pak změnil protetika a začal chodit. Poprvé vyšel na Sněžku za víc než 4 hodiny, teď mu to trvá přes hodinu.“

Spousta lidí ještě dobrou kávu nepila

Povoláním je Petrouš barista. O populární cibetkové kávě říká, že je to marketingový tah. „70 % lidí nepozná rozdíly v kávě, protože tu dobrou ještě nepili. Jídlo jde nahoru, ale pití kávy ne.“ Sám by na kávu nezašel v Itálii, ale v dánské Kodani.

Jak se dívá na podporu státu handicapovaným sportovcům? Jak zná historii kávy? Pije také čaj?

autor: zk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.