Bude Zeman gentleman? S advokátem Peroutkovy vnučky Františkem Vyskočilem o autorském právu

21. březen 2016

„Jakýkoli chlap, když udělá chybu, tak se za ni musí čestně omluvit,“ říká advokát František Vyskočil. V kauze Zeman vs. Peroutka zastupuje Terezii Kaslovou, vnučku Ferdinanda Peroutky. Na Dvojce se ale vyjádřil i ke kauze Slovanské epopeje a popsal nejčastější mýty v autorském právu.

Údajný Peroutkův článek Hitler je gentleman se dodnes nenašel. Prezidentská kancelář se ale zatím omlouvat nebude. I když jí to nařídil Obvodní soud pro Prahu 1.

„Vzhledem k tomu, že nám soud 100% vyhověl, se my určitě odvolávat nebudeme. Ale předpokládám, že se Český stát, potažmo Kancelář prezidenta republiky, určitě odvolá. Má na to 15 dní a následně bude rozhodovat odvolací soud,“ vysvětlujel František Vyskočil, advokát Peroutkovy vnučky.

Soudně nařízená omluva

Zeman o Peroutkovi prohlásil, že byl fascinován zrůdným učením. Ferdinand Peroutka přitom strávil šest let v koncentračním táboře, kde byl uvězněn hned po příchodu Němců v březnu 1939. „Jakýkoli chlap, když udělá chybu, se za ni musí čestně omluvit,“ říká Vyskočil.

Jednání Miloše Zemana si prý nedovede vysvětlit ani jako občan. „Ta míra drzosti mě překvapuje,“ prohlašuje a připomíná, že Miloš Zeman sám „byl aktivním členem naprosto zrůdného učení a o tom dokonce existují i důkazy“.

Myslí tím Zemanovo členství v Komunistické straně Československa a fakt, že u nás existuje zákon o protiprávnosti komunistického režimu. Očekával by prý proto od prezidenta víc sebereflexe.

Slovanská epopej nepatří Praze

Slovanská epopej v Národní galerii v Praze.

František Vyskočil zastupuje i Johna Muchu, vnuka Alfonse Muchy, v kauze kolem Slovanské epopeje. John Mucha žádá o vydání slavné kolekce. Praha si ale na epopej dělá nárok. Právník připomíná darovací smlouvu, do které sám Mucha zakomponoval jednu důležitou podmínku.

„Že Praha pro Slovanskou epopej zbuduje zvláště k tomu určenou výstavní síň. K čemuž dodnes, pohříchu, nedošlo, takže podle práva nikdy ani nedošlo k tomu, že by Praha získala Slovenskou epopej do svého vlastnictví.“

Soudy a policie jsou „v obraze“

Jaké největší mýty panují v oblasti autorského práva? „Nejčastější mýtus je, že když si koupím nosič s hudbou nebo filmem, můžu ho dál sdílet.“ Další mýty se týkají hlavně fotografií a dalších uměleckých děl. Situace se prý ale lepší.

„Soudy jsou schopny reagovat daleko rychleji. Ba co víc, mám pocit, že i policie pochopila, co to jsou autorská práva, což ještě před pár lety vůbec netušila.“

František Vyskočil

Jak vypadá oficiální omluva? Jak si vybírá příprady? Co mu dělá radost a čemu se věnuje ve volných chvílích? Více uslyšíte v Archivu pořadů.

autoři: eh , Jolana Voldánová
Spustit audio

Související