Dana a Jaroslav Šimíčkovi: ladí jim to v hudbě i v manželství

3. duben 2014

Dana a Jaroslav Šimíčkovi mají lví podíl na hudbě k seriálu První republika. Jaroslav je skladatel a kontrabasista, jeho žena vládne krásným sopránem. V seriálu jí svěřil sólové party.

Dáju Šimíčkovou si pamatujeme jako nepřehlédnutelnou zpěvačku Melody Makers Ondřeje Havelky. Dnes je hlavně členkou nové vokální skupiny Prime Time Voice. Jak oba říkají, hudba z počátku století je jiná. To vidíme u předválečných filmů. Liší se frázování, používají se vibrata. Hudba první republiky se zkopírovat nedá, proto v seriálu používají jemný humor nebo nadsázku. „Na tom je to celé založeno, proto nás tak baví,“, říká Dana. O době, ve které hudba vznikala je třeba i něco vědět. Podstatný je také vizuální dojem. "Dobová hudba se lépe zpívá v kostýmu, než v civilních šatech", dodává Dana Šimíčková.

Čtěte také



V kurzu byli diblíci

Každá doba přináší jinou interpretaci. Jak připomněla Dana Šimíčková, do projevu zpěváků vždycky pronikaly módní trendy. Třeba v Americe na počátku 20. let byli populární takoví diblíci. Ale o desetiletí později se už zpívalo zcela jinak. U nás to byla zpěvačka Inka Zemánková, která nasadila americké frázování na český text a začalo se swingovat.



Jazz poslouchali od dětství

Tatínek Jaroslava Šimíčka byl jazzový muzikant, který hrával v barech v Německu a bývalé Jugoslávii. V 60. letech dovezl čtyři skvělé desky. „Ty mě zásadně ovlivnily ve směřování. Navíc táta byl pianista a přehrával si repertoár, který dnes děláme, takže jsem to slyšel od mala,“ říká Jaroslav Šimíček. Dana zase měla babičku, která ji brávala do cukrárny, kde se tahle hudba hrála. Dnes už nestojí cukrárna, ani dům, ale Daně Šimíčkové cesty do cukrárny ovlivnily život.

Oba se poznali jako hudebníci už na Pedagogické fakultě v Ostravě, pak přišla svatba a přesun do Prahy. Jaroslav hrál ve Framus 5, Dana zpívala v rozhlasovém sboru. Začali spolupracovat, ale manželství nemělo zpočátku na růžích ustláno. Jak vzpomíná Dana Šimíčková, byli odstřiženi od rodného města, deset let se stěhovali po podnájmech, přišli o první dítě. Byla to prubířská zkouška vztahu.

25. dubna budou Dana a Jaroslav Šimíčkovi křtít nové CD. Vzniklo neuvěřitelně rychle. Rozhodli se udělat projekt podle svých představ. Neuplynul ani rok a už měli první koncert na jazzovém festivalu v Havlíčkově Brodě. Byl tam šikovný zvukař, který celý koncert natočil. A tak vzniklo CD.

Další podrobnosti o hudbě, zajímavých projektech i práci na seriálu První republika uslyšíte v iRadiu.

autor: zk
Spustit audio