Darujte hračku jde od člověka přes člověka až k člověku

18. listopad 2014

Vykouzlete vánočním dárkem dětem z dětských domovů úsměv na tvářích! Za projektem Darujte hračku stojí Pavel Klempíř. Jeho životní příběh by sám vydal na malý román.

„Za dobu, co Darujte hračku existuje, pomohl více než 36 tisícům klientů ze 12 dětských domovů z celého Česka,“ říká zakladatel společnosti Tango a spoluzakladatel projektu Pavel Klempíř.

„Je to vlastně akce od člověka přes člověka k člověku.“ Někdo to vymyslí, pak to další armáda lidí realizuje a na konci je spokojený človíček. „Pro nás je nejdůležitější, kolikrát dítě radostí oběhne vánoční stromeček. A jak mu přitom svítí oči.“

Pavel Klempíř a jeho osobní dno

K akci Darujte hračku se Pavel Klempíř dostal osobní trpkou životní zkušeností. Tedy ještě před hračkami byl vznik firmy Tango, která zaměstnává handicapované a těm taky pomáhá.


Darujte hračku. Vyberte si v databázi na webu z přání dětí z dětských domovů nebo mentálně či fyzicky postižených. Náš smluvní partner pak dárek může vyzvednout.

„Byla to všechno jen náhoda. Ráno jsem stál na házenkářském hřišti TJ Dukla a večer ležel ve špitále a necítil nohy,“ říká Pavel Klempíř. Přímo na hřišti se mu totiž stal vážný úraz páteře. Navíc to bylo v den, kdy Dukla Praha zvítězila v Lize mistrů.

„Říká se, že si člověk zvykne i na šibenici. Podle mě je to pravda, jen člověk neví, jestli tam nebude nuda.“ Člověka to prý hodně štve. Samoobsluhu na vozíku každý postupem času zvládne. Ale to, s čím opravdu bojuje, je, jak dál žít.

Pavel Klempíř, Marie Retková a Miroslav Dittrich

Pavel Klempíř měl nakonec prý štěstí na diagnózu. Dnes normálně chodí. „Asi jsem doktorku hodně štval. Nikdy jsem se neptal, jestli někdy ještě budu chodit. Zajímalo mě jen, jestli budu ještě někdy hrát házenou. Jak ale budu dál žít a jak nahradím prázdno, to jsem nevěděl.“

Pavel Klempíř pomáhá potřebným a tvrdí, že je hodně důležité, pokud se člověk životem prosměje. Ne propláče. A také všem doporučuje snít. Jen tak se totiž dají sny plnit.

Jak přesně postupovat, pokud se rozhodnu darovat hračku? Jak vypadalo předávání Ceny Ď? Poslechněte si v iRadiu.

Spustit audio