Do dortů Hany Rawlings se lidé bojí kousnout

3. únor 2014

Hana Rawlings je královnou bílkové polevy. Její dorty jsou uměleckým dílem, do kterých se lidé bojí kousnout. Prozradila, jak se k pečení dostala, i další zajímavosti ze života v Austrálii.

Jméno Hany Rawlings může být snadno zaměněno s populární zpěvačkou. Ona je však královnou dortíků a bílkové polevy. Dorty umí nazdobit tak, že je škoda do nich kousnout. Vydala i knížku Sladký design, kde nazdobené dorty vypadají jako malé cukrové sošky. Při své práci používá fondán, jehož možnosti objevila před svojí svatbou, při návrhu svatebního dortu. Hana Rowlings se do Austrálie odstěhovala za manželem hned po vysoké škole. Původní profesí je učitelka angličtiny. V Sydney dostala díky své profesi příležitost pracovat pro jednu z největších charitativních organizací a školit její zaměstnance.

Hana Rawlings



První kurz zdobení dostala od manžela jako dárek

Umění sladkého řemesla se naučila ve speciální kuchařské škole v Austrálii. První kurz dostala od svého manžela k narozeninám. Dnes učí zájemce dorty a sladkosti nejen péct, ale také zdobit. Návštěvnice jejich kurzů jsou převážně ženy od šestnáctiletých až po babičky. V Austrálii své pekařské umění předvedla nejprve kolegům. Byli to zdobené perníčky, které tu nikdo neznal. Hana Rawlings prožila v Austrálii několik let. Jak prozradila, tamní příroda ji zaujala svými kontrasty a extrémy. Chyběla jí vůně borovic a mechu. Pečení jí tak připomnělo domov. Dnes žijí s manželem opět v Česku. I jemu tady chybí jiná vůně lesa, teplo, dobré jehněčí, ryby a oceán.

autor: zk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.